latinica  ћирилица
22/04/2021 |  19:57 ⇒ 20:12 | Аутор: СРНА

Додик: Јасеновац доказ да су на овим просторима живјели монструми (ВИДЕО)

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је вечерас да је Јасеновац однио више од 500.000 српских живота, што је доказ да су на овим просторима живјели монструми.
Милорад Додик - Фото: СРНА
Милорад ДодикФото: СРНА

- У име неке своје државе одлучили су да испријебе читав један народ - једну трећину да побију, једну трећину да прекрсте и једну трећину да раселе - рекао је Додик на отварању изложбе о јасеновачким мученицима у Историјском музеју Србије.

Он је навео да је Јасеновац најтужнија ријеч његовог дјетињства која асоцира на страдања и буди сјећања на тужне приче из Поткозарја одакле је из сваке породице неко страдао.

- Јасеновац је страшно мјесто нашег живота, народа, постојања и зато је веома важно у свакој прилици окупити се око тог сјећања и не дозволити да оде, већ да га држимо у колективном памћењу нашег народа, јер само тако наша борба има смисла - рекао је Додик.

Он је истакао да је истина о Јасеновцу дуго скривана.

- Најстравичнија прича је чињеница да је након 1945. архива коју је водила једна жена која је спасавала дјецу, покупљена је од стране тадашње Удбе у Загребу и уништена. Тако се тај режим прикључио стравичном злочину - рекао је Додик.

Он је навео да је захвалан свима који чувају сјећање на страдање српског народа.

Додик је изразио захвалност предсједнику Србије Александру Вучићу, који је из патриотских разлога прихватио пројекат иградње монумента у Градини, највећем стратишту система усташког логора Јасеновац.