latinica  ћирилица
23/04/2021 |  09:49 ⇒ 10:13 | Аутор: СРНА

Ковачевић: Стратегија Српске је изворни Дејтон кога су сви прихватили

Стратегија Републике Српске у преговорима са Федерацијом БиХ је изворни Дејтонски споразум који представља једину БиХ коју су сви прихватили, и Српска и ФБиХ, рекао је Радован Ковачевић, савјетник за унутрашња питања српског члана и предсједавајућег Предсјендиштва БиХ Милорада Додика.
Радован Ковачевић - Фото: РТРС
Радован КовачевићФото: РТРС

 - То је једина БиХ коју су сви прихватили и то је минимум који омогућава да БиХ опстане. Уколико не постоји уважавање за такав став Српске и уважавање за Српску и Дејтонски споразум, онда ће Република Српска морати да тражи нови пут - рекао је Ковачевић.

Поводом најаве из Републике Српске да припрема тим за преговоре са ФБиХ, Ковачевић је за Спутњик рекао да је потребно отворити дијалог Српске и ФБиХ и других конститутивних народа у БиХ о будућности БиХ.

Он је напоменуо да ће током наредне седмице у Скупштини Републике Српске бити размотрена информација о дијалогу и разговору са ФБиХ.

Ковачевић је рекао да се не зна да ли ће се онај кога позивају на дијалог на њега и одазвати, те да Српска у овом тренутку није сигурна да ће уопште имати саговорника за тај дијалог.

- Јер свједоци смо да ових дана, умјесто о дијалогу о коме говори Српска, у Сарајеву говоре о рату, пријете Србима и поново желе да Срба и Републике Српске нема. То је нешто што је за нас неприхватљиво, јер су за нас све опције које долазе у обзир опције које подразумијевају мир - напоменуо је Ковачевић.

Он је нагласио да Република Српска нема намјеру да ратује, нити је њено руководство авантуристички настројено, нити жели да народ води у било какав рат.

- Ми желимо стабилност, развој, сарадњу са свима у региону и Европи и желимо да обезбиједимо да грађани Републике Српске живе боље. Оно што је наша бојазан јесте да ће бити тешко све то обезбиједити унутар БиХ - рекао је Ковачевић.

Тим за преговоре Републике Српске биће састављен од представника свих институција и странака.

Идеја је потекла као одговор Српске на изјаве предсједника бошњачке СДА Бакира Изетбеговића, у којима је помињао нови рат, али и на буру коју је изазвао "нон-пејпер" из Словеније о мирном разлазу у тој бившој југословенској републици.

Српски члан и председавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик је у сриједу изјавио да политички дијалог о могућим ситуацијама и рјешењима у БиХ не може бити заустављен и истакао да Република Српска мора да се избори за дискусију о томе "шта и како" даље.