latinica  ћирилица
23/04/2021 |  10:56 ⇒ 10:57 | Аутор: ТАНЈУГ

МОК одобрио Чајковског умјесто руске химне

Међународни олимпијски комитет одобрио је Први клавирски концерт Петра Иљича Чајковског као замјену за химну Русије на церемонијама додјела медаља током предстојећих Олимпијских игара у Токију и Пекингу.
Међународни олимпијски комитет (Фото: Wikipedia/Nizar Kerkeni) -
Међународни олимпијски комитет (Фото: Wikipedia/Nizar Kerkeni)

Договорена су и од стране МОК-а одобрена сва обиљежја под којима ће, послије казне Спортског арбитражног суда, наступати спортисти Русије на Олимпијским играма.

- Тежак процес свих одобрења са Међународним олимпијским комитетом је завршен - рекао је предсједник Руског олимпијског комитета Станислав Поздњаков, преноси Тасс.

У децембру 2020. године Спортски арбитражни суд ријешио је спор између Свјетске антидопинг агенције и Руске антидопинг агенције, пресудивши да руски спортисти не могу да се такмиче под руском заставом у великим спортским догађајима до 16. децембра 2022. године, као ни да користе ни државни грб ни химну.

- Од данас наш олимпијски тим има све елементе идентитета. Застава Руског олимпијског комитета са бојама наше тробојке, званична одјећа, лако препознатљива и за наше сународнике и за навијаче било које друге државе, чак и без икаквих натписа, а сада музичка пратња на церемонијама додјеле награда руским олимпијским спортистима у Токију и Пекингу - додао је Поздњаков.

Комисија за спортисте РОЦ-а предложила је у јануару да се уместо државне химне на Олимпијским играма користи "Катјуша", најпопуларнија руска пјесма током Другог свјетског рата.

Касније је, међутим, ЦАС објаснио да се пјесма не може користити умјесто државне химне на предстојећим Олимпијским играма.

Љетње олимпијске игре у Токију одржаће се између 23. јула и 8.аАвгуста.

Пекинг ће бити домаћин Зимских олимпијских игара од 4. до 20. фебруара 2022.