latinica  ћирилица
23/04/2021 |  11:09 ⇒ 11:10 | Аутор: СРНА

Смајловић: Држава треба да тражи одговорност за бомбардовање РТС-а

Новинар Љиљана Смајловић изјавила је данас да би држава требала да поставља питања и тражи одговорност за бомбардовање РТС-а 1999. године у којем је настрадало 16 медијских радника и нагласила да је прилично разочарана чињеницом да само Удружење новинара Србије и Струковни синдикат РТС-а тражи ту одговорност.
Љиљана Смајловић (фото:mc.rs) -
Љиљана Смајловић (фото:mc.rs)

- Не разумијем редакције које подсјећају на тај догађај, а да не кажу да је то била незаконита интервениција - рекла је Смајловићева.

Она је подсјетила да је НАТО прогласио телевизију за легитимни војни циљ, а да на то није имао право, јер, према Женевској конвенцији, медији и цивили не могу да буду ратни циљеви.

- НАТО је могао да упозори запослене да ће бомбардовати РТС и да не иду на посао, али НАТО ту обавезу није испунио - рекла је Смајловићева за Телевизију "К1".

Она је указала да је НАТО напао Југославију под изговором да спријечи хуманитарну катастрофу, а убио је више цивила него војника.

- РТС је приказивао разарања цивилних објеката, што је, окретало расположење према тој интервенцији. То је, вјероватно, био разлог зашто је РТС бомбардован - сматра Смајловићева.

Она је навела да је Међународна федерација новинара рекла да РТС није смио да буде легитимни војни циљ.

- Нама је стало да наша држава почне да то питање поставља и тражи ту одгворност - закључила је Смајловићева.

Прије тачно 22 године први пут у историји ратовања погођена је једна медијска кућа која је претходно проглашена за легитимни војни циљ, а у том злочину за који нико није одговарао погинуло је 16 радника РТС-а.