latinica  ћирилица
23/04/2021 |  11:13 ⇒ 15:27 | Аутор: СРНА

"Сукоб Станивуковића и Тривићеве разара ПДП"

Незапамћени гаф који је приредио градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић, када је са "бубицом" за снимање на реверу свог сакоа дошао на састанак са предсједником Србије Александром Вучићем и највишим званичницима Републике Српске, поред јавности у Српској, Србији и региону, изазвао је невјерицу и чуђење и код многобројних чланова ПДП-а, чији је Станивуковић члан, а добрим дијелом и опозиције у Републици Српској, пише у тексту који је објавила Срна.
Тривић-Станивуковић - Фото: РТРС
Тривић-СтанивуковићФото: РТРС

Након овог незапамћеног скандала усмјереног према предсједнику братске Србије, редакцији Срне јавио се један од високих функционера ПДП-а који је изразио дубоко разочарање због овог Станивуковићевог гафа.

Он је, како истичу, рекао да је "овакво понашање Станивуковића, који је пун илузија, страсти и заслијепљености за кратко вријеме на функцији градоначелника, превршило сваку мјеру".

Срнин саговорник је рекао да због неодговорног и незрелог понашања, као и самопромоције, Станивуковића опструише добар дио руководства властите странке.

- Станивуковић се од тренутка када је преузео функцију бањалучког градоначелника бави искључиво личном промоцијом коју му, као и у предизборној кампањи осмишљава Крагујевчанин са београдском адресом Ђорђе Беламарић уз асистирање једне бањалучке маркетиншке агенције, а ПДП се уопште не пита за било шта. Та Станивуковићева политичка нарцисоидност продубила је његов, од раније присутни сукоб са послаником Јеленом Тривић која ужива велико повјерење Младена Иванића, почасног предсједника ове странке - истакао је исти извор Срне.

Према његовим ријечима, поменути анимозитет између Станивуковића и Тривићеве појачан је у посљедње вријеме, јер се Станивуковић противи могућности да Тривићева буде кандидат за предсједника Републике Српске, а евентуално и за српског члана Предсједништва БиХ.

- Станивуковић за то не жели ни да чује, проглашавајући Тривићеву, у свом кругу политичких пратилаца, политички неписменом - наводи саговорник Срне.

Он тврди, пише Срна, да је пред посљедње изборе, према истраживању јавног мњења којег је радио ПДП, "Тривићева имала већу наклоност јавности од Станивуковића који је био фрустриран због тога и то испитивање прогласио ништавним".

- Јелена Тривић, опет, у свом ужем окружењу тврди да "паре не могу све па ни оне којим млатара Станивуковић", да је "мали недорастао и да наопако и поремећено резонује". У ноћи када се сазнало да ће Станивуковић бити нови градоначелник Бањалуке, он је у сједишту странке, пријетећи прстом, рекао: "Ја сам побиједио и немој ко да би давао било какве изјаве осим мене. Јел јасно!" - рекао је саговорник Срне.

Исти извор наводи да "у наредном периоду неће доћи до промјена у врху ПДП-а, што је Станивуковић блиским сарадницима најављивао, јер би при том покушају Јелена Тривић настојала да заштити интересе актуелног предсједника Бранислава Бореновића".

- Станивуковићева амбиција да оснује сопствену странку, односно покрет неће бити реализована у догледно вријеме али ће та амбиција и његов наступ генерално представљати потенцијални генератор даљих подјела унутар наше странке. Међутим, и сам Бореновић у свом партијском окружењу истиче да Младен Иванић својим политичким дјеловањем и медијским иступима поприлично наноси штету свеобухватним интересима ПДП-а. Све то мотивисано је једним дијелом и настојањима Иванића да наруши кредибилитет актуелног предсједника наше партије, тврдећи да Бореновић не посједује адекватне капацитете за преузимање неке од водећих функција на политичкој сцени Републике Српске - истакао је извор Срне из ПДП-а.

У складу са тим, каже он, "Бореновић се недавно дистанцирао од Иванића отворено испољавајући настојање да се одупре Иванићевим директивама у погледу одређивања стратешког политичког курса ПДП-а".

- Али истакнути представници СДС-а и ДНС-а мишљења су да се Бореновић и даље налази под утицајем Иванића, сматрајући га још недовољно политички зрелом особом и политичарем који би преузео неку од значајних функција у државном апарату Републике Српске, у случају побједе опозиције на наредним изборима - навео је извор Срне.

Он је оцијенио да је присуство Станивуковића у ПДП-у претворило ову странку у "загушљиву политичку кухињу а главни кувар - Станивуковић не дозвољава да ту кухињу нико провјетри, посебно не Јелена Тривић".