latinica  ћирилица
23/04/2021 |  11:22 ⇒ 11:45 | Аутор: СРНА

Требињцима и Добојлијама подијељене саднице цвијећа (ФОТО)

Представници Фонда за заштиту животне средине и енергетску ефикасност Републике Српске данас су грађанима у Требињу дијелили саднице цвијећа, чиме су обиљежили Дан планете Земље и указали на значај очувања животне средине.
Требиње: Дан планете Земље - Фото: СРНА
Требиње: Дан планете ЗемљеФото: СРНА

Портпарол Фонда Снежана Бјелинић рекла је новинарима да се Дан планете Земље обиљежава с циљем подизања свијести људи о значају очувања природне средине и екосистема.

Бјелинићева је истакла да су представници Фонда данас у Требињу, гдје су на Тргу слободе дијелили и промотивни материјал, на скроман начин дали допринос о едукацији и о значају заштите животне средине.

Она је истакла да у обиљежавању овог дана учествује више од 200 земаља и милијарду људи, што га чини највећом грађанском акцијом у свијету.

Начелник градског Одјељења за културу, породицу спорт и образовање Слађана Скочајић рекла је новинарима да град сваке године са јавним установама обиљежава Дан планете Земље акцијом чишћења града, а да ће у данашњој активности учествовати дјеца из вртића "Наша радост".

- У сарадњи са Фондом обезбиједили смо одређену помоћ да се и данас промотивно обиљежи дан, али и да истакнемо важност јучерашњег дана и да Требиње покаже да брине о планети Земљи - истакла је Скочајићева.

У Добоју почела подјела преко 2.500 садница

Добој: Подјела садница цвијећа (Фото: Срна)

У Добоју је почела подјела 2.520 садница за 45 заједница етажних власника /ЗЕВ/ које су се пријавиле на позив Градске управе "За љепши и уређенији Добој".

Начелник Одјељења за стамбено-комуналне послове Давор Савић навео је да је ријеч о једногодишњим садницама петуније, салвије, камењарке, кадифе, ледењака и маћухице.

Према његовим ријечима, грађани су позитивно реаговали на акцију, а интересовање су исказале и све основне школе тако да ће акција бити поновљена и наредне године.

Потпредсједник Скупштине града Милош Букејловић рекао је новинарима да ће, у оквиру уређења града и јавних површина, саднице у наредном периоду бити уручене Економској и Медицинској школи, Регионалном музеју и Тениском клубу, који су исто изразили жељу за уређење својих зелених површина.

Право на по 56 бесплатних садница остварио је ЗЕВ са слободном површином за садњу сезонског цвијећа, уз обавезу да преузето цвијеће самостално засади у оквиру објекта и одржава током вегетационе сезоне.