latinica  ћирилица
23/04/2021 |  14:05 ⇒ 14:07 | Аутор: СРНА

Мултимедијална изложба о настанку и развоју књиге

Матична библиотека Источно Сарајево организовала је данас на Тргу Србија мултимедијалну изложбу на којој је хронолошки приказан настанак и развој књиге - од појаве папира, преко штампарске пресе, па све до савремених електронских књига.
Матична библиотека Источно Сарајево - Фото: РТРС
Матична библиотека Источно СарајевоФото: РТРС

Изложба, чији су аутори Борјана Срдановић, Драгана Станушић и Зоран Танић, организована је поводом Свјетског дана књиге и ауторских права, у сарадњи са општином Источно Ново Сарајево.

Срдановића је рекла да је посебан акценат стављен на значај Цетињске и Горажданске штампарије, које представљају темељ средњовијековног идентитета на овим просторима.

- У оквиру изложбе, истакнут је и значај старе и ријетке књиге које су саставни дио фонда Матичне библиотеке, а неке од њих су `Хајдук Станко` Јанка М. Веселиновића, `Географски положај Србије` Јована Цвијића, те прво издање `Травничке хронике` Иве Андрића - навела је Срдановићева.

Мултимедијална изложба у трајању око 20 минута, биће приказивана до краја априла како би је видјело што више грађана.

- Матична библиотека Источно Сарајево на разне начине покушава да анимира грађане како би у што већем броју постали њени корисници, да им укаже на значај књиге и читања, те да обогати културни живот који није на завидном нивоу - рекла је библиотекар Слађана Братић.

Братићева је рекла да је осим ове изложбе, за све љубитеље књиге организован и промотивни упис по цијени од пет КМ, који ће трајати до краја наредне седмице.

- Поред приступа фонду од 118.000 књига, нашим члановима је омогућен приступ и свим другим бублиотечким системима у Републици Српској, а имају право и на кориштење свих наших читаоница, те стручну помоћ при одабиру литературе која им је неопходна - рекла је новинарима Братићева.

Она је посебно нагласила њихова настојања да одређеним установама и другим библиотекама на подручју Сарајевско-романијске регије, али и Републике Српске, помогну при обнови књижног фонда.

Братићева је рекла да ће данас затвору у Војковићима поклонити 400 књига за њихову библиотеку у оснивању.

Свјетски дан књиге и аутортских права проглашен је 23. априла 1995. године на Генералној конференцији Унеска у Паризу, када га је прихватило око 80 земаља.

За дан обиљежавања значаја књиге одабран је дан смрти два велика европска писца, Мигела де Сервантеса и Виљема Шекспира.