latinica  ћирилица
23/04/2021 |  16:05 ⇒ 16:07 | Аутор: СРНА

Поезија Душка Трифуновића у лектири за основце

Поезија Душка Трифуновића од данас је званично у програму лектире за осми разред основних школа у Републици Српској, изјавио је Дејан Керлета, портпарол Завода за уџбенике и наставна средства Српске, који је данас обиљежио Свјетски дан књиге и ауторских права - 23. април.
Источно Сарајево - Маријана Митрић - Фото: СРНА
Источно Сарајево - Маријана МитрићФото: СРНА

Свјетски дан књиге и ауторских права, који Завод обиљежава већ девету годину, ове године посвећен је стваралаштву великог пјесника и умјетника Душка Трифуновића.

- Ово је добра прилика да се присјетимо стваралаштва великог умјетника и човјека уз којег су одрастале многе генерације и задовољство је што је он од данас званично у лектири Републике Српске и што ће га изучавати неке нове генерације", изјавио је Керлета уочи представљања новог издања "Избора из поезије Душка Трифуновића- који је приредила Маријана Митрић.

Он је напоменуо да је Завод у својим књижарама омогућио попуст од 50 одсто на сва њихова издања, као и промоције у другим срединама.

Керлета је рекао да је Завод данас у Бијељини организовао промоцију књиге аутора Милене Јовић и Данице Мојић "Предшколска радилица", док ће се са најмлађим читаоцима у Бањалуци дружити популарни глумац Дјечијег позоришта Републике Српске Саша Терзић, који ће потписивати књигу "Мјесечев јахач", као и аутор књиге "Упознајте Гагарина, најшашавијег пса у свемиру" Берислав Благојевић.

- Ове године смо одлучили да издвојимо 200 наслова које ћемо додијелити Народној библиотеци `Манојло Илић` у Рудом. Надамо се да ћемо их обрадовати наредне седмице, када ћемо их посјетити. Настојимо да поклоне и донације уручимо библиотекама из мањих средина у Републици Српској - навео је Керлета.

Митрићева је истакла да јој је част што је била у прилици да ради избор из поезије помало заборављеног пјесника Душка Трифуновића.

- Прошле године сам имала прилику да се увјерим да у библиотекама на подручју Сарајевско-романијске регије више нема поезије Душка Трифуновића за пети разред основне школе. Завод је одлучио да направи овај избор, а у међувремену се десило да је Трифуновић уврштен за осми разред, тако да су се те ствари сјајно поклопиле, па сада имамо дивну књигу - рекла је Митрићева.

Говорећи о избору поезије Душка Трифуновића, рецензент Жељка Пржуљ нагласила је да је Трифуновић један од најталентованијих српских писаца који је омиљен међу свим генерацијама.

- Његова популарност могла би се мјерити са популарношћу Бранка Ћопића. У суштини, обојица су можда имала подједнак таленат. Писали су о наизглед свакодневним, уобичајеним појавама, а када су писали за дјеци, писали су о озбиљним феноменима живота, о свему што човјека окружује и о чему се увијек пита - рекла је Пржуљ.

Наводећи да је данас присутна "криза читања", посебно код дјеце која су књигу замијенила информационим технологијама, она је истакла да је управо због тога Свјетски дан књиге велики догађај.