latinica  ћирилица
23/04/2021 |  17:34 ⇒ 20:02 | Аутор: РТРС

Кошарац: Истрајаћемо на ставу Српске о заштити домаће пољопривреде (ВИДЕО)

Заштита домаће пољопривредне производње увођењем царина и прелевмана на увоз свјежег и расхлађеног меса став је Републике Српске који злонамјерно подривају из Федерације БиХ.
Сташа Кошарац у Бијељини - Фото: СРНА
Сташа Кошарац у БијељиниФото: СРНА

Они прижељкују формирање министарства пољопривреде на нивоу БиХ, изјавио је министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац током посјете домаћинству Миладина Петрића у семберском селу Магнојевић.

Узгајање свиња је традиција у семберском селу Магнојевић гдје на подручју од пет километара вриједни домаћини годишње произведу 45.000 товљеника.

Један од њих је и Миладин Петрић који је држао и говеда, али због проблема са пласманом тај број је са 350 смањио, и сада има 85 телади и око 3.000 свиња. Његови губици на дневном нивоу износе од 600 до 700 марака.

- Имам од двије до 3.000 грла свиња и то стално иде тако. Сада ако се настави ова корона и агонија мораћу то да редукујум. Не вјерујем да ћу морати да уништим потпуно, али неких 70 до 80 одсто - каже Петрић.

Након обиласка имања овог вриједног домаћина министар Кошарац истакао је да пољопривредници у Српској имају подршку, те да је примарна производња у Српској боље организована него у Федерацији БиХ и да се улажу сви напори да домаћа производња буде заштићена. Он је рекао да је злонамјерно поступање Федерације БиХ у овој области видљиво у гласању у Савјету министара о одлуци о увођењу царине и прелевмана.

- Јер је став Републике Српске да је неопходно увести заштитне мјере, прелевмане и царине за увоз свјежег и расхлађеног меса из једног простог разлога, што данас једино у БиХ можете да увозите из ЕУ и не плаћате ништа, при чему је сав терет на нашим фармерима и институцијама Српске, јер је пољоприреда примарна надлежност ентитета - сматра Кошарац.

Тражиће идуће седмице састанак са шефом Делегације Европске уније у БиХ Јоханом Сатлером, јер је недопустиво да се онемогућавају преговори са Европом у вези са увођењем царине и прелевмана које имају све земље у окружењу.