latinica  ћирилица
23/04/2021 |  18:57 ⇒ 19:03 | Аутор: СРНА

Пашалић: Додатна средства подршке пољопривредницима

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић изјавио је данас у Градишци да ће Влада Српске, у договору са пољопривредним произвођачима, обезбиједити додатна средства подршке домаћој производњи.
Додик и Пашалић са представницима пољопривредника - Фото: СРНА
Додик и Пашалић са представницима пољопривредникаФото: СРНА

Пашалић је рекао да је, заједно са српским чланом и предсједавајућим Предсједништва БиХ Милорадом Додиком, на састанку са представницима Савеза удружења пољопривредних произвођача Српске разговарао о томе шта је могуће урадити на нивоу БиХ када је у питању спољнотрговинска размјена, а шта Република може да уради са својим ресурсима да помогне произвођачима.

- Влада Републике Српске ће, осим додатних шест милиона КМ за капиталне инвестиције, обезбиједити и додатна средства за сектор производње меса, посебно свињогојство, али и воћарску производњу гдје смо имали штете од мраза у неким подручјима - рекао је Пашалић.

Он је рекао да ће разрађивати моделе подршке и онда се усагласити са пољопривредним произвођачима.

- Углавном, нећемо ниша радити без произвођача, да би смо та средства усмјерили директно њима и обезбједили откуп вишкова, којих имамо највише у свињогојству - истакао је Пашалић.

Предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача Српске Стојан Маринковић рекао је да су на састанку констатовали да је кључни проблем како заштити домаћу пољопривредну производњу.

Он је навео да су највећи проблеми у свињогојству, дјелимично и у говедарској производњи, али да током љета исти проблеми очекују и воћаре и повртаре.

Маринковић је истакао да су од Додика тражили да искористи капацитете политичког дјеловања на нивоу БиХ, као српски члан Предсједништва и предсједник најјаче политичке партије из Републике Српске, па чак и да искористи методе политичке уцјене.

- Можда то звучи и грубо речено, али овај моменат то и заслужује јер министри из реда бошњачког и хрватског народа никако не желе да подрже мјере заштите домаће производње, иако тај захтјев долази и од пољопривредника из Федерације БиХ - нагласио је Маринковић.

Он је истакао да на наредним сједницама Савјета министара очекује конкретне потезе и резултате, а да до тада остаје могућност протеста пољопривредника.

- За 4. мај смо заказали протесте. У овиру Удружења водимо разговоре и око организације да ли ћемо блокирати граничне прелазе или институције БиХ, или и једно и друго. Уколико на сљедећој сједници Савјета министара не буду уважени наши захтијеви по питању заштите домаће производње, наше активности по питању организације протеста и даље теку, јер смо на њих принуђени - додао је Маринковић.