latinica  ћирилица
23/04/2021 |  19:27 ⇒ 20:07 | Аутор: РТРС

"Банија у срцу": Уручена помоћ Србима повратницима (ВИДЕО)

Чланови бањалучког Удружења крајишки културни центар "Свети Сава" посјетили су шеснаест најугроженијих породица Срба повратника у околини Петриње и Глине, и уручили им финансијску помоћ прикупљену у оквиру хуманитарне акције "Банија у срцу".
Помоћ Банији - Фото: РТРС
Помоћ БанијиФото: РТРС

Ова помоћ од великог је значаја за Србе повратнике, који су у разорном земљотресу остали без домова.

Силвана Плављанић из мјеста Јошавица у Петрињи каже да је њена кућа у земљотресу страдала и да је са породицом тренутно у камп кућици и контејнеру.

Земљотрес је Силвану, њену 65-огодишњу мајку и 12-огодишњу кћерку оставио без ичега. Успјели су да спасу дио намјештаја, и оно што је најважније - стоку, од које живе. Ни сами не знају како даље, међутим, не желе да се предају. Због тога, помоћ коју су добили од Крајишког културног центра "Свети Сава" од непроцјењивог је значаја.

- Обнова ће тећи јако споро. Удаљени смо од града који је нажалост и разрушен. То се неће брзо обновити, тако да нам свака помоћ добро дође - напомиње Плављанићева.

У земљотресом разореним банијским селима тешко се живи. Помоћ је потребна многима. Љубица Поповић из Лушчана остала је без двије куће. Дигла је кредит како би једну од њих реновирала. Добијена помоћ ће јој, каже, у овој ситуацији и те како добро доћи.

- Помоћ ми значи доста. Нешто ћу с овим новцима урадити - истиче Поповићева.

Хуманитарној акцији "Банија у срцу" одазвали су се многи. Прикупљено је 11.500 хиљада евра. Тај новац је, по препоруци надлежних парохијских свештеника и локалних удружења у Глини и Петрињи, додијељен најугроженијим породицама, породицама с дјецом и онима којима су куће срушене.

- Бањалука хоће да помогне као и Република Српска. Скупили смо новац и од срца га дајемо свим људима на Банији. То и јесте наша мисија и наша задаћа, јер ми и јесмо удружење Срба избјеглих из Републике Српске Крајине и Хрватске - напомиње предсједник Удружења крајишки културни центар "Свети Сава" из Бањалуке Драган Крошњар.

Горана Самарџија секретар Удружења крајишки културни центар "Свети Сава" истиче захвалност свим медијима који су их подржали, посебно Радио телевизији Републике Српске која им је уступила медијски простор, гдје се у етер пустио хуманитарни број, на који су уплаћена велика новчана средства.

Осим хуманитарнитарним радом, Удружење крајишки културни центар "Свети Сава" бави се његовањем и промовисањем културе и традиције Срба избјеглих из Хрватске.