latinica  ћирилица
23/04/2021 |  19:44 ⇒ 21:10 | Аутор: РТРС

И данас реаговања због Станивуковићеве бубице за снимање (ВИДЕО)

Због бубице за снимање на реверу сакоа градоначелника Бањалуке, на састанку са предсједником Србије и званичницима Српске, брује домаћи али и регионални медији.
Вучић и Станивуковић  (фото: А. Чавић) -
Вучић и Станивуковић (фото: А. Чавић)

Због дипломатског гафа, изненађени су и у ПДП-у. Бар тако тврди извор СРНЕ из високих кругова ПДП-а. Такве наводе за нашу Телевизију демантовао је замјеник предсједника ове странке, Ненад Вуковић. Како год, струка оцјењује да би све требало да истраже надлежне институције и утврде да ли је ријеч о кривичном дјелу. Подсјећају да је неовлашћено аудио и видео снимање саговорника без његовог знања - кривично дјело!

Да ли је градоначелник Драшко Станивуковић свјесно снимао државни врх Српске и Србије или је заборавио да скине бубицу са ревера због претходног обраћања са говорнице на свечаној академији - требало би да утврде полиција и Тужилаштво.

Предраг Ћеранић стручњак за безбједност догађај из Банског двора посматра са два аспекта, правног и етичког. Када је ријеч о првом, каже да је сада све на МУП-у и Тужилаштву да испитају да ли је ријеч о кривичном дјелу.

- Из члана 174 став 1 Кривичног закона Српске снимање саговорника без њиховог знања, према кривичном закону Српске кривично је дјело, за које је законом запријећена новчана казна, или до годину затвора - рекао је Ћеранић.

Етички је непристојно, оцјењује Ћеранић и подсјећа на неке случајеве прислушкивања. Замјера што се готово никад до краја не истраже, јер се о њима говори седам дана, а онда их дневно-политички догађаји потисну у други план. Оцјењује да случај има међунарадни карактер, јер је ријеч о састанку државника двије земље. Да се то десило у Европској унији, подсјећа - прислушкивач би одмах био ухапшен.

Да ли ће се у случај укључити Окружно тужилаштво? На ово питање одговорили су нам да ће у наредном периоду, заједно са МУП-ом утврдити да ли је ријеч о кривичном дјелу.

Бивши дипломата из Србије Владислав Јовановић, држећи се закона, каже да постоје двије могућности: намјерно прислушкивање или је ријеч о градоначелниковој нехату.

- Непажња коју је показао тиме што је ту бубицу, која му је како каже раније прикачена, није скинуо, опет показује да није био довољно смотрен када је долазио на један тако важан и обезбјеђен догађај - сматра Јовановић.

Случај бубица, за нашу Телевизију, коментарисао је и један од учесника састанка, Милорад Додик, рекавши да Драшко Станивуковић има погрешно поредане приоитете. Не разумије шта је Станивуковић хтио тим да постигне.

- Ако је желио да изведе представу, каже, морао је да зна да се са државним врхом не може играти - поручио је Додик.

Након случаја бубица редакцији Срне јавио се један од високих функционера ПДП-а. Разочаран градоначелниковим понашањем, каже, да због неодговорног и незрелог понашања, али и самопромоције, Станивуковић опструише дио руководства властите странке.

Из ПДП-а за нашу Телевизију демантују наводе о раздору унутар странке! Лоптицу покушавају да убаце у терен политичких опонената, јер им наводно смета добар рејтинг Станивуковића и Тривићеве. Јавност већ бруји да се између њих двоје води "мртва" трка за кандидатуру за предсједника Републике на наредним Општим изборима.

- Владајући су се уплашили јер су свјесни да им пада рејтинг. Станивуковић и Тривићева имају најбоље рејтинге и зато су баш њих изабрали - сматра Вуковић.

То што у ПДП-у прећуткују открива један од најближих Станивуковићевих сарадника Небојша Вукановић.

На свом блогу замјерио је Станивуковићу на његовој самовољи. Повријеђени Вукановић се жалио зашто га његов "саборац" није позвао на обиљежавање Дана града. Још више га је повриједило то што је, дан уочи састанка опозиције на Јахорини, Станивуковић представио себе и Милана Миличевића као најбоље кандидате за двије појединачне функције за предстојеће изборе - предсједника и српског члана Предсједништва. То је за Вукановића покушај његове елиминације из утакмице за највише функције.

Пожалио се Вукановић да је због Станивуковића отишао у Аустрију да моли Давора Драгичевића да престане критиковати Станивуковића прије избора како му не би нарушио углед. А сад му "саборац" тако враћа!

Случај бубица одјекнуо је регионом. Тако је и предсједник Покрајинске владе Војводине Игор Мировић на друштвеним мрежама оставио коментар, на гаф градоначелника Бањалуке, истакавши да је много дјеце у политици.