latinica  ћирилица
23/04/2021 |  19:57 ⇒ 21:08 | Аутор: СРНА

Зељковић: Прву дозу примило више од 35.000 људи

У Републици Српској до сада је прву дозу вакцине против вируса корона примило више од 35.000 грађана, док је ревакцинисано више од 12.000, изјавио је вечерас директор Института за јавно здравство Републике Српске Бранислав Зељковић.
Бранислав Зељковић - Фото: РТРС
Бранислав ЗељковићФото: РТРС

- Узимајући у обзир да имамо грађане Републике Српске који су се вакцинисали у Србији, можемо са сигурношћу рећи да се полако приближавамо броју од 50.000 особа које су примиле барем једну дозу вакцине и које иду према ревакцинацији, што представља око пет одсто популације Републике Српске - рекао је Зељковић.

Он је рекао да је задовољан одзивом грађана на вакцинацију, а нарочито старијих од 65 година који су се показали као најдисциплинованији.

- Можемо рећи да смо фазу један вакцинације компелтирали, фаза два је у току, а ријеч је о старијим особама и почиње вакцинација особа са хроничним обољењима - рекао је Зељковић за АТВ.

Он је додао да се полако припрема фаза три која обухвата особе које обављају послове са високоризичним контактима - наставно особље, новинари, фоторепортери, сниматељи, припадници МУП-а, радници у трговачким ланцима итд...

- Епидемиолошка ситуација је у фази стабилизације, али не можемо бити задовољи, јер је и даље неповољна и преко 30 одсто особа на дневном нивоу је позитивно од укупног броја тестираних лица - рекао је Зељковић.

Он каже да више од 250 позитивних лица на дневном нивоу може да буде опомињући фактор.

Зељковић очекује да ће у понедјељак или уторак узорци из новог контигента руске вакцине бити упућени у контролну лабораторију Агенције за лијекове и медицинска средства.

- По добијању сагласности вакцине ће бити упућене у здравствене установе Републике Српске. Надамо се да ћемо у наредне двије или три седмице искористити цјелокупну количину прве компоненте, а након тога идемо и у ревакцинацију са другом компонентом - рекао је Зељковић.

Говорећи о индијском соју вируса који се појавио у Европи, Зељковић је навео да о том соју нема много података.

 -Поједини амерички научници на основу мало броја обрађених узорака тврде да постоји назнака да мутација омогућава да тај сој избјегне антитјела која су настала када се преболи вирус корона или након вакцинације - рекао је Зељковић.