latinica  ћирилица
23/04/2021 |  20:27 ⇒ 24/04/2021 | 07:44 | Аутор: РТРС

Додик: Посјета руководства Србије важан тренутак за Српску (ВИДЕО)

Чињеница да је на највишем нивоу, што иначе није пракса, руководство Србије на челу са предсједником Србије Александром Вучићем, предсједницом Владе Аном Брнабић, предсједником Парламента Србије Ивицом Дачићем, дошло у Бањалуку, је веома важан тренутак за Републику Српску - рекао је српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик гостујући у емисији Актуелно наше телевизије.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

- То је био изузетно успјешан дан гдје су се на састанцима које смо одржали што на посебним састанцима, а и на заједничкој кроз Савјет за имплементацију Споразума о специјалним везама операционално разијешили сва питања - рекао је он.

Додик је захвалио Србији јер води рачуна о Српској, чему посебно доприноси Вучић као предсједник Србије, који подржава бројне пројекте подршке локалним заједницама, али и велике пројекте попут изградње хидроелектрана на ријеци Дрини, аеродрома у Требињу, ауто-пута који ће спојити Бањалуку и Београд и слично. 

- Један од важнијих пројеката је и изградња гасовода који ће се конектовати на мрежу гасовода Србије, негдје код Бијељине. Планирамо да уз аутопут отворимо и коридор са гасним цијевима који треба да иде према Бијељини, Добоју, Бањалуци и то да се рашире у Српској - рекао је Додик.

Истакао је да су то капиталне ствари на којима се тренутно ради.

- Када је ријеч о аеродрому у Требињу, јуче је дефинисано да Србија учествује са 70-75 одсто, а остало Српска. Сигуран сам да ће аеродром бити изграђен. О томе се већ дуго прича, али никада нисмо имали квалитетне инвеститоре. Сада је дошло до тога да се Србија појавила - рекао је Додик.

Нагласио је да грађани Требиња и Херцеговине могу бити сигурни да ће аеродром бити изграђен.

- Још једна важба прича је и изградња три електране у систему Бук Бијела на Дрини код Фоче. Планирано је да се нађемо  око 20.маја и озваничимо почетак радова. На то се чекало 45 година. Наредних неколико година око Фоче ће бити највећа градилишта - истакао је Додик.

Када је ријеч о Бањалуци, Додик је рекао да је Србија учествовала у многим пројектима.

Српски члан Предсједништва БиХ је истакао да је са предсједником Србије разговарао и о помоћи неколико локалних заједница у Српској, гдје су на првом мјесту Костајница и Козарска Дубица, затим Невесиње, као и Дрвар.

Додик је навео да је Србија имала интерес да помогне и општину у Федерацији БиХ са већинским бошњачким становништвом, али да са друге стране није показан интерес за такву сарадњу.