latinica  ћирилица
23/04/2021 |  21:27 ⇒ 21:27 | Аутор: СРНА

Додик: Ратом се не може ништа ријешити, само дијалогом (ВИДЕО)

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик поручио је да се ратом не могу ријешити проблеми Бошњака, Срба и Хрвата у БиХ, али да могу политичким ставом, дијалогом и политичком динамиком.
Милорад Додик (фото: Синиша Пашалић / РАС Србија) -
Милорад Додик (фото: Синиша Пашалић / РАС Србија)

Додик је навео да је видљиво да концепт "слободне Босне" по принципима СДА и међународне заједнице нема никакве шансе да успије.

- Неки други концепт је могућ, али је мени најизвјеснији онај да ће у будућности ово бити три различите државе. Говорим то под увјерењем да нећемо ратовати за Републику Српску, али наравно да ћемо се бранити - истакао је Додик за РТРС.

Додик је рекао да не треба игнорисати пријетње ратом, те да сматра да лидер СДА Бакир Изетбеговић позива на неку врсту рата јер му не иде на нивоу Федерације БиХ, нити на нивоу кантона, док и у странци има много проблема.

Он каже да разумије да муслимани неће пристати да Република Српска буде држава, те да Хрвати можда и хоће, као и да ће распад БиХ бити чињеница, као што је чињеница била и распад Југославије.

Говорећи о платформи за преговоре са Федерацијом БиХ, коју је предложила већина у Народној скупштини Српске, Додик је рекао да политички прагматизам налаже проактивност, те да се потребно залагати за разговоре.

Он је навео да је платформа јасна и да тражи да се поштује слово Дејтонског споразума, те да оно мора да буде испоштовано све док се стране, односно Република Српска, ФБиХ и три конститутивна народа, не договоре да буде другачије.

- Само то Дејтон признаје као легитимно, а не наметање високог представника, па чак не и гласање, какво год оно било, по тим његовим рјешењима. Изостао је основни елемент, а то је разговор страна које су надлежне за то - рекао је Додик.

Према његовим ријечима, БиХ нема ниједан елемент на основу којег може да опстане, осим међународног игнорисања ситуације, те болесне жеље бошњачког народа за опстанак БиХ.

- БиХ нема ниједног елемента који је окупља, ни историјског, ни стварног, ни уставног и сасвим је нормално да се о томе разговара - рекао је Додик.

Он је додао да чак није против тога да се задржи неки облик БиХ, али да то није ова БиХ.

- Ако се можемо вратити на Устав без интервенција високог представника, вратити надлежности као што је војска, правосуђе, индиректни порези и све друго предвиђено Уставом, можемо остати у тој БиХ - поручио је Додик.

Говорећи о наводном "нон пејперу" о новим подјелама и границама у региону, Додик је рекао да прича о том документу помаже у смислу разумијевања ситуације у БиХ.

- Немамо никакву корист од БиХ, ми смо њена жртва и жртва немогућности функционисања и развоја- навео је Додик.

Он је упитао како је могуће да Бошњаци желе БиХ са Србима којима на леђа "товаре" разне оптужбе и одговорност, да су "геноцидаши", агресори, омаловажавајући Српску погрдним именима.

- То је више немогуће издржати, јер нећу да прихватим све те лажи и чим почну да причају нећу да их слушам - рекао је Додик.