latinica  ћирилица
23/04/2021 |  22:00 ⇒ 22:17 | Аутор: СРНА

Вучић: Најбољи одговор Милановићу рад на откривању истине свијету

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је да је најбољи одговор на изјаве хрватског предсједника Зорана Милановића о Јасеновцу рад на откривању истине свијету и поштовање сопствених жртава.
Александар Вучић (Фото: Предсједништво Србије/Димитрије Гол) -
Александар Вучић (Фото: Предсједништво Србије/Димитрије Гол)

Коментаришући Милановићеву оцјену да је геноцид учињен, прије свега, према Јеврејима, а касније према Србима и то искључиво оним из Поткозарја, Вучић је рекао да се и сам питао да ли је добро чуо, па је неколико пута погледао ту изјаву.

- То говори колико је важно да негујемо културу сећања, да имамо филмове о Јасеновцу, да то унесемо у наше уџбенике, да направимо велики меморијални комлекс у Градини на територији Републике Српске и да свако наше дете које иде на екскурзију мора да посети Градину и научи шта се тамо догодило - рекао је Вучић за РТС.

Он је истакао да се чини да је срамота рећи да су највеће жртве у Независној Држави Хрватској били Срби, иако се зна о Јасеновцу о коме пише и у Меморијалном центру Јад Вашем.

- Мислим да је наш најбољи одговор неузвраћање увреда Милановићу и Хрватској, већ управо рад на томе да откривамо истину, да свету саопштавамо истину, али, пре свега, да нашем народу и нашој деци јасно ставимо до знања да морамо да чувамо наше жртве и да морамо да показујемо поштовање према њима - рекао је Вучић.

Предсједник Хрватске Зоран Милановић изјавио је да се у логору Јасеновац у Другом свјетском рату догодио геноцид, али, прије свега, према Јеврејима, а касније према Србима искључиво из Поткозарја, као и да су Срби третирани као непријатељи јер су "пружали отпор".

У злогласном логору Јасеновац је током Другог свјетског рата страдало 700.000 жртава усташког злочина. Међу њима, живот је изгубило 500.000 Срба, 40.000 Рома, 33.000 Јевреја, 127.000 антифашиста. У Јасеновцу је страдало и 20.000 дјеце.