latinica  ћирилица
23/04/2021 |  22:46 ⇒ 22:49 | Аутор: СРНА

Патријарх Порфирије отворио Музеј црквених старина Епархије нишке

Његова светост патријарх српски Порфирије отворио је вечерас у Нишу новоформирани Музеј црквених старина Епархије нишке, у коме ће од данас бити изложена и архијерејска одежда покојног патријарха српског Иринеја, као и друге личне ствари које је патријарх Порфирије даривао музеју.
Патријарх Порфирије у Нишу (Фото: Михајло Лазаревић) -
Патријарх Порфирије у Нишу (Фото: Михајло Лазаревић)

Владика нишки Арсеније благословио је почетак рада музеја и на отварању подсјетио на славну историју Епархије нишке о којој свједоче музејски предмети.

Свечаном отварању је, у име Министарства културе и информисања Србије које је финансијски подржало оснивање Музеја, присуствовао и помоћник министра Дејан Масликовић.

Формирање Музеја црквених старина Епархије нишке започело је 2018. године, са благословом епископа нишког Арсенија, уз велику помоћ Министарства културе и информисања Србије, које је у периоду од 2018. до 2021. године кроз више пројеката подржало неколико важних фаза у формирању Музеја.

Изложени предмети воде посматраче кроз вијекове славне историје некада Митрополије, а данас Епископије нишке.

Међу њима је и колекција старих и ријетких књига, од којих најстарија датира из 1592. године, а ријеч је о богослужбеној књизи Општи минеј за мај.

Биће изложени и поклони којима је руски цар Николај Други даривао нишки катедрални храм, као и лични предмети славних нишких митрополита и епископа.

У музеју ће бити изложен и стари кивот у коме су чуване мошти Светог Георгија из прокупачког храма Светог Прокопија, као и ријетке иконе, старе фотографије и архивалија од изузетног значаја за истраживаче у области теологије, историје, културе и архивистике.

Патријарх Порфирије сутра ће служити свету литургију у Саборном храму Силаска Светог Духа на Апостоле у Нишу.