latinica  ћирилица
24/04/2021 |  09:32 ⇒ 10:47 | Аутор: СРНА

Градишка: Парастос Србима страдалим у "Бљеску"

Служењем парастоса у Цркви Покрова Пресвете Богородице у Градишци је јутрос почело обиљежавање 26 година од егзодуса Срба из Западне Славоније.
Градишка - сјећање - Фото: СРНА
Градишка - сјећањеФото: СРНА

Парастос служи локално свештенство, а, осим предсједника Удружења протјераних Срба из западне Славоније Крста Жарковића, приусуствују бројни грађани.

Обиљежавање ће бити настављено код моста на Сави откривањем и освештањем споменика погинулим Србима из Западне Славоније.

Предвиђено је да споменик открију српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ БиХ Милорад Додик, градоначелник Градишке Зоран Аџић и Жарковић, а најављено је и присуство предсједнице Републике Српске Жељке Цвијановић.

Потом ће бити служен помен погинулим цивилима и војницима Западне Славоније. Након тога услиједиће полагање вијенаца и цвијећа.

Предсједник Удружења Срба протјераних из западне Славоније Крсто Жарковић рекао је да је споменик подигнут за 1.241 погинуло лице српске националности из западне Славоније у периоду од 1991. до 1995. године.

Обиљежавању ће присуствовати министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић, у име Народне скупштине посланик Огњен Жмирић, представници града Градишке, Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука, невладиних организација и удружења проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата, те Удружења протјераних Срба из Западне Славоније.

Првог маја 1995. године 16.000 припадника хрватских оружаних снага напало је 15.000 Срба у западној Славонији која је била под заштитом УН.

У злочиначкој хрватској војно-полицијској акцији "Бљесак" на западну Славонију 1. и 2. маја 1995. године, према подацима Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих, убијена су 284 лица, од чега 107 цивила, међу којима 12 дјеце и 44 жене.

У акцији је протјерано 15.000 Срба.

Обиљежавање овог догађаја организује Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.

Програм обиљежавања биће реализован уз поштовање закључака Републичког штаба за ванредне ситуације.