latinica  ћирилица
24/04/2021 |  12:00 ⇒ 14:09 | Аутор: СРНА

Споменик у Градишци - још један свједок страдања Срба (ВИДЕО)

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изразио је задовољство што српски народ од сада у Градишци има споменик који ће да скрене пажњу на још једно страдање Срба, да буде опомена свима и свједок злочина за који нико није одговарао.
Милорад Додик - Фото: СРНА
Милорад ДодикФото: СРНА

Он је истакао да је то страдање народа који је због вјере, поноса и имена био прогнан из својих домова и отишао у свијет да тражи свој нови дом и уточиште.

- Као да страдање није довољан усуд, него за то нико није ни одговарао. Као да уз ријеч Србин иде - нико није страдао, тако је и овај пут. Само можемо о томе да говоримо. Али то може да нам да снагу, да нас окријепи и окупи око наше идеје и нашег националног идентитета, вјере, Цркве, писма, Републике Српске и Србије - поручио је Додик у Градишци, обраћајући се на обиљежавању 26 година од егзодуса Срба из Западне Славоније.

Додик је у изјави новинарима нагласио да је поносан што је сјећање на страдање Срба из Западне Славоније коначно обиљежено код новизграђеног споменика у Градишци, који ће окупљати генерације које ће свједочити о том страдању и неправди.

- То је планетарна неправда јер за њихово страдање нико није одговарао - изјавио је Додик.

Додик је напоменуо да је цијели прошли вијек за Србе био страдалнички, те изразио увјерење да ће 21. бити вијек обједињавања српског народа, његовог јачања, слободе и заједништва.

- Народ смо који је несумњиво дао највећи допринос у борби против фашизма и никада није пристајао да га неко окупира. Слободу славимо као највећи успјех постојања и зато сам увјерен да Срби не могу да живе без слободе - рекао је Додик, након обиљежавања 26 година од егзодуса Срба из Западне Славоније.

Додик је нагласио да је слобода увијек везана за државу, јер ако један народ нема државу, нема ни слободу.

- Видимо како пролази наш народ у Федарацији БиХ. Многи људи из Западне Славоније су се интегрисали у Републици Српској и дали несумњив допринос нашем развоју и постојању. Захвални смо им на томе и поручујем им да смо овдје сви једнаки, да припадамо једном српском народу и да је то идентификација која нас чини упорним у остваривању наших циљева - истакао је Додик.

Он је навео да у Републици Српској, као нигдје у окружењу, слободно живе и Бошњаци, Хрвати и дуги народи, који имају једнаку слободу као и Срби.

- Њихова слобода је ограничена нашим слободама и ничим другим. Желимо да градимо заједницу слободних људи који ће овдје имати право на његовање свог идентитета, без имало дискриминације - додао је Додик.

Додик и предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић открили су данас у Градишци спомен-обиљежје војницима и цивилима погинулим у злочиначкој хрватској војно-полицијској акцији "Бљесак" на Западну Славонију 1. и 2. маја 1995. године.

На споменику војницима и цивилима погинулим у злочиначкој хрватској војно-полицијској акцији "Бљесак" на Западну Славонију 1. и 2. маја 1995. године, који је данас откривен у Градишци, пише "Класје Западне Славоније ниче у пољима и висовима Републике Српске. Живот побјеђује".