latinica  ћирилица
24/04/2021 |  12:23 ⇒ 14:09 | Аутор: СРНА

Цвијановић: Чувати сјећање на невино страдале у акцији "Бљесак" (ВИДЕО)

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је данас у Градишци да је друштво дужно да се сјећа свих који су невино страдали у Западној Славонији у хрватској војно-полицијској акцији "Бљесак", извршеној прије 26 година са геноцидном намјером протјеривања српског народа.
Жељка Цвијановић - Градишка - Фото: РТРС
Жељка Цвијановић - ГрадишкаФото: РТРС

Предсједница је нагласила да је неопходно да се подсјети и на све Србе из Зпадне Славоније који су преживјели ту злочиначку акцију хрватских снага, након које су се расули широм свијета, а многи од њих пронашли своје нове домове у Републици Српској и Србији.

- Споменик који смо данас открили треба да представља дио комплекса који ће бити изграђен и који ће служити као подсјетник на то тешко страдање, али бити и опомена за све будуће генерације да воде рачуна о ономе што је слобода, те да не буду наивни у својим политичким одлукама - рекла је она.

      View this post on Instagram

A post shared by Жељка Цвијановић (@zeljka.cvijanovic)

Цвијановић је нагласила да Срби желе да живе у миру и слободи, додајући да би то било недостижно на овим просторима да нема Републике Српске и њених институција.

- Морамо чувати Републику Српску, јачати културу сјећања, знати шта се дешавало у историји и поштовати своје жртве, али и бити спремни на све изазове у будућности - поручила је предсједница Српске.

Према њеним ријечима, Република Српска је одољела многим изазовима, економским, финансијским, политичким притисцима које су примјењивали они који су требали да живе са Србима у миру, али и притисцима који су долазили од међународне заједнице.

Она је изразила увјерења да је пред Републиком Српском боља будућност, мир, слобода и развој.

Предсједница Српске је данас заједно са српским чланом и предсједавајућим Предсједништва БиХ Милорадом Додиком открила у Градишци спомен-обиљежје војницима и цивилима погинулим у злочиначкој хрватској војно-полицијској акцији "Бљесак" на Западну Славонију 1. и 2. маја 1995. године.

На споменику војницима и цивилима погинулим у злочиначкој хрватској војно-полицијској акцији "Бљесак" на Западну Славонију 1. и 2. маја 1995. године, који је данас откривен у Градишци, пише "Класје Западне Славоније ниче у пољима и висовима Републике Српске. Живот побјеђује".