latinica  ћирилица
24/04/2021 |  14:28 ⇒ 17:32 | Аутор: banjaluka.net

Вишковић: Српска платила 1,2 милиона вакцина, испоруке ће бити убрзане

Предсједници влада Републике Српске и Србије Радован Вишковић и Ана Брнабић договорили су да сљедећи мјесец, у мају, буде одржана заједничка сједница влада, рекао је за портал Бањалука нет предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић.
Радован Вишковић - Фото: РТРС
Радован ВишковићФото: РТРС

- Ми смо ове године домаћини а сједница ће бити одржана у нашем административном центру у Источном Сарајеву. Договорено је да их у будућности одржавамо и у другим градовима Републике Српске а не само у Бањалуци и на тај начин пошаљемо поруку нашим грађанима да водимо рачуна о равномјерном развоју Републике Српске од Требиња до Новог
Града - рекао је Вишковић наглашавајући да је у четвртак први пут била највећа званична посјета из Србије Републици Српској.

- Тај дан у Републици Српској, односно Бањалуци, боравили су предсједник Републике Србије Александар Вучић, предсједница Владе Србије Ана Брнабић и предсједник Народне скупштине Србије Ивица Дачић. Само кад тај моменат
узмете онда је довољно да се покаже који су то односи и какво је то поштовање и која је то подршка Републици Српској у смислу да увијек можемо да рачунамо, ако дођете да кажем не дај Боже у некакву ситуацију, да имамо некога коме се можемо обратити - каже Вишковић.

Пројекти са Србијом
Премијер Вишковић каже да су економски показатељи у Републици Српској веома добри, што се може званично провјерити, да је наш пад бруто домаћег производа најмањи у регији и окружења одмах послије Србије.

- Србија има пад 0,9 одсто, а Република Српска има пад 2,8 одсто. И то је нешто што се цијени и показује да ли сте нешто добро урадили. Ти показатељи не могу да дођу сами и они су одраз нечијег рада или не рада. Да сам у праву показује и говори показатељ Србије која је у овом моменту лидер у економском и здравственом дјелу по питању вакцинације, набавке вакцина и медицинске опреме. Пуно су лошији показатељи Македоније, Албаније, Хрватске, Црне Горе, Босне и Херцеговине и Федерације као ентитета - каже Вишковић наглашавајући да Република Српска користи оно што нам је Дејтонски споразум омогућио а то су специјалне и паралелне везе.

- Сада се крећемо и у правцу економског повезивања и сарадње. Пред нама су значајни инфраструктурни пројекту који ће сигурно у наредном периоду значајно побољшати економски положај Републике Српске и наш бруто домаћи производ. За изградњу дионице ауто пута од Раче према Бијељини Србија инвестира од 136 милиона еура, за 17 километара, даје 100 милиона еура. То је предсједник Вучић на састанку потврдио. Енергетски пројекат о коме се прича више од 50 година, а није се никада ништа урадило, то је Горња Дрина или како ми то кажемо Бук бијела, гдје ћемо сигурно у скорије вријеме поставити камен темељац и кренути са градњом. Овај енергетски пројекат је можда један од најбољих енергетских пројеката на Балкану па можда и у Европи.

Аеродром у Требињу је инвестиција од скоро 100 милиона еура гдје ће Република Српска једним дијелом учествовати са приступним путевима, саобраћајницама, односно инфраструктуром. Сматрамо да је то значајна инвестиција за Херцеговину која ће сигурно у будућности омогућити бржи економски развој тог дијела Републике Српске. У залеђу је црногорско приморје и Дубровник. А и Требиње је значајна туристичка дестинација и ми имамо шта понудити у том дијелу Републике Српске.

Такође, прије мјесец дана је потписан споразум за гасификацији Републике Српске између нашег предузећа "Гас-Рес" из Бања Луке и "Србија-Гас" из Новог Сада. Предвиђена је нова конекција у Новом Селу код Богатића, Павловић моста на нашој стран је и улазак у Бијељину и на томе се даље праве одређене активности - рекао је Вишковић наглашавајући да се то пријатељство и сарадња са Србијом видјела и око испоруке вакцина.

- У протеклих неколико дана када смо дошли у позицију да не иде испорука вакцина онако како смо планирали нама је Србија упутила 10 хиљада доза вакцина а у наредних дана ће доћи још 10 хиљада доза и тиме смо омогућили да се вакцинација настави без застоја и прекида. То је то пријатељство, то су те везе када имате јаке, моћне пријатеље који вам се у датом моменту могу наћи и прискочити у помоћ. Ми се поносимо што је Србија у сваком погледу у посљедње вријеме напредовала - каже премијер Вишковић додавши да је предсједник Вучић неколико пута поновио да Србија има вољу, жељу и обавезу да помогне Републици Српској и српском народу који живи на простору БиХ.

- То је јасно речено као и да ће Србија помоћи локалним заједницама не само у Републици Српској већ и у Федерацији гдје живе Срби. Речено је такође да постоји инцијатива да се помогне и некој локалној заједници гдје је већинско становништво бошњачко али нема захтјева са друге стране. Зашто се то дешава, не бих у те ствари улазио, али мислим да је то грешка. Што се тиче Владе Републике Српске ми ћемо сваку добронамјерну помоћ из било којег дијела Европе и свијета врло радо прихватити. Нећемо доћи у позицију да било кога молимо, прихватићемо добронамјерне понуде и ми ћемо то знати цијенити - каже Радован Вишковић.

У Српску стижу веће количине вакцина
Говорећи о процесу вакцинације премијер Радован Вишковић је подсјетио да је још у августу прошле године, када се појавила прича да је Руска Федерација преко свог института на неки начин произвела вакцину против корона вируса, да је он лично као предсједник Владе тада упутио писмо Руској Федерацији да им као Република Српска честитамо на том успјеху и да им кажу да оног момента када њихова вакцина буде испитана и спремна да иде у продају, да ће Република Српска ићи у куповину тих вакцина.

- Већ у септембру смо почели преговоре са фондом преко кога иде и распоред и продаја вакцина &лсqуо;Спутник В&рсqуо; и те процедуре око документације и сагласности су трајале неколико мјесеци. Компанија из Републике Српске, која се бави увозом и дистрибуцијом медицинско материјала, лијекова и опреме са Руским фондом потписала је уговор 26. јануара ове године. У том уговору је наведено да Република Српска узима и плаћа 400.000 доза руске вакцине, компоненте 1 и 2, што је за 200.000 грађана и да је рок испоруке шест мјесеци. Оно што је написано у уговору да ће та динамика испоруке ићи сукцесивно и да ћемо већ у фебруару добити одређене количине, па у марту и у априлу. Међутим није се баш тако у стварности дешавало. До сада смо добили 47.000 доза што је потреба за 23.000 становника иако је било обећање да до овог периода добијемо 100.000 доза.

Оно што је мене и нас у Републици Српској забринуло што скоро посљедње четири седмице није било испоруке од стране руских произвођача. Како би се процес вакцинације одвијао по плану ја сам 14. априла ове године упутио допис потпредсједници Владе Руске Федерације Татјани Голиковој и она је одмах након пар дна одговорила и обавијештени смо да је већу четвртак према Републици Српској кренуло 20 хиљада доза компоненте 1 и да се у том контигенту налази и 1.300 доза компоненте 2, оне које су нажалост немарношћу неких људи пропале у Дому здравља Приједор - детаљно објашњава Вишковић наглашавајући да жели те информације подијелити са грађанима а уједно се захвалити и амбасади Руске Федерације у БиХ и Влади Руске Федерације која су веома брзо реаговале на допис који је отишао из Владе Републике Српске.

- Ми очекујемо да већ данас или сутра да дође та количина вакцина. У међувремену смо активно водили разговоре са кинеском компанијом "Синофарм" за набавку њихових вакцина. Како та компанија гради нашу болницу у Добоју, искористили смо и те везе. Прије пар дана на Републичком штабу донијели смо одлуку и уплатили 7,1 милиона КМ за набавку 160.000 доза кинеске вакцине "Синофарм" што је довољна доза за 80.000 грађана за вакцинацију и ревакцинацију. Очекујемо врло брзо да нам дође и та количина вакцина из Кине. У протеклих двадесетак дана дошле и прве вакцине из система Ковакса, Фајзера и Астра Зенеке и Република Српска је добила око 15.000 вакцина - каже Вишковић наглашавајући поново да Република Српска изузетно цијени што је Србија омогућила да се наши грађани могу вакцинисати у Србији и да је процјена је да су десетине хиљада људи искористиле ту могућност.

- Процес вакцинације у Републици Српској не иде баш оним планом који смо ми жељели али се одвија без застоја и тако ће бити у наредном периоду. Доласком 25.000 доза компоненте 1 руске вакцине, доласком кинеских вакцина и даљом испоруком вакцина из система Ковакса одговорно тврдим да ћемо у наредним данима бити у позицији да убрзамо процес вакцинације јер је то једини начин, да поред ових мјера које имамо, да се изборимо са корона вирусом. Република Српска је обезбиједила за своје грађане у овом моменту 1.200.000 доза вакцина које су уговорене и плаћене. Оне нису нажалост још дошле, али се надамо да ће процес испоруке значајно ићи брже него до сада. Ми имамо за 600.000 становника обезбијеђене вакцине, што је за више од 50 одсто становништва Републике Српске.

Вакцине у Републици Српској су добровољне и бесплатне а буџет обезбјеђује огромна средства за ову намјену. Република Српска је до сада уплатила преко 30 милиона КМ за набавку вакцина. Ову информацију желим да подијелим са нашим грађанима.

Још чекамо да нам се јави Фајзер за 200.000 доза иМодерна за 200.000 доза. Послали смо преко наше амбасаде у Америци упит да нам доставе понуду, а ми ћемо ићи и мимо система Ковакса да наредном периоду за наше грађане обезбиједимо и те вакцине. Сретни смо што "Торлак" у Србији почиње производњу и пуњење вакцина "Спутњик" и очекујемо да ћемо као први комшија брже доћи до саме вакцине јер су трошкови транспорта из Москве и из Београда неупоредиви - каже премијер Вишковић подсјећајући да је Република Српска још септембру прошле године, уважавајући уставно уређење БиХ, ушла у систем Ковакс и испунила своје обавезе прије Федерације.

- Међутим, прве испоруке су биле тек у марту а очекујемо наредне дозе до краја априла. То све иде преко Министарства цивилних послова БиХ па немамо директних информација, а Република Српска у правилу добија 40 одсто, а Федерација и Брчко остало како стижу вакцине. Нисмо губили вријеме и самостално смо кренули у набавку вакцина и медицинске опреме. И сада смо спремни ако неко у окружењу ко има вакцине а нема интересовања њихових грађана за вакцинисање, а пошто вакцине имају рокове трајања, да преузмемо те вакцине а када ми добијемо своје да их уредно вратимо. Лично сваки дан више од пар сати посвећен сам рјешавању проблема око вакцина.

Позивам и све оне који нас критикују ако су у могућности да обезбиједе вакцине да ће Република Српска то поздравити и купити вакцине али не шпекулативно већ тржишно. У овом послу појављује се и доста шпекуланата али Република Српска неће улазити у такве послове и до сада смо радили све у складу са процедурама и преко званичних институција - закључује премијер Вишковић.

Изласком на Лондонску берзу Српска је направила добар посао
Премијер Радован Вишковић говорећи о емитовању еурообвезница Републике Српске на Лондонској берзи је рекао да су неки ту информацију дочекали на нож, да је то дужничко ропство али да то причају људи који за које не зна да ли су квалификовани да на ту тему и причају.

- Када се консултујете са стручњацима, људима који су у томе читав живот, они кажу да је за Република Српска направила историјски искорак и да се као ентитет у БиХ нашла на Лондонској берзи. То за многе људи значи нешто невјероватно да се са нашом еурообвезницом може трговати и на европском и на америчком тржишту капитала. У тај процес интеросовања за обвезнице Републике Српске се укључило преко 54 клијента широм свијета, оних који знају шта то значи из сфере финансија и капитала. Да наше обвезнице по причама који нас критикује не вриједе ништа не бих оне дошле на Лондонску берзу јер је то најјача берза по питању финансија. Сам ваш долазак је велики успјех а још и када продате историја ће писати шта то значи.

Критикује се и наша каматна стопа коју смо добили 4,75 одсто али то је наш први излазак на свјетско и европско финансијско тржиште и да код првог изласка увијек имате одређену дозу неповјерења и сумње. Када мало погледамо много веће економије, када су они први пут излазили имали су камате 9 ,7, 11 али нећу ја о томе да говорим нека говори струка.

Наша каматна стопа 2021. године је иста као 2017. године када смо се појавили на Бечкој берзи, али су тада наше обвезнице купиле банке из БиХ које имају сједиште ван БиХ. Данас, наше обвезнице купило је 44 клијента широм свијета, из Швајцарске, Француске, Италије, САД-а, Аустрије и Нјемачке. Да ли мислите да ти људи што су то куповали и који тргују са тим обвезницама не знају свој посао. То су купци који су купили робу на којој желе да зараде не само по питању камате већ и по питању даље трговине.

Битно је и да се данас прича о обвезницама Републике Српске у свјетским и европским финансијким центрима. И предсједник Вучић је рекао да смо направили добар посао и да је значајан историјски тренутак што смо се појавили на Лондоској берзи. Србија то ради перманентно, неколико пута годишње. Тачно је да имају мању камату али није је имала први пут када су излазили. Будите сигурни да ће и Република Српска у некој сљедећој емисији имати повољније услове - сматра Вишковић.

Говорећи и о критици да то ради Влада, те да су наводно отете надлежности Народне скупштине каже да то апосолутно није тачно јер је емитовање обвезница на Лондонској берзи усвојила Народна скупштина 15. децембра прошле године када је усвојен буџет.

- Знам да би многи вољели да ми нисмо успјели и да остане рупа у буџету али са овом емисијом обвезница буџет за 2021 годину је затворен. И то је оно што се не свиђа критичарима и што ми данас можемо да поручимо свим корисницима буџета да не требају да брину за своја права за ову годину.

Република Српска је планом буџета за 2021. годину предвидила задужење од 850 милиона КМ али исто тако 2021. године враћамо обавезе из претходних периода у нивоу 780 милиона КМ. Што значи да је разлика у поврату и задужењу 70 милиона КМ а само наш Компензациони фонд је 90 милиона КМ и којег нисмо имали прије двије године у буџету. Све европске и свјетске економије корона вирус рјешавају задужењима а тамо гдје имају своје Централне банке и емисијом додатних новчаних средстава.

Ми у Републици Српској нисмо имали ништа од Централне банке. Нажалост, Централна банка БиХ је због тога што пласира своје депозите у разне банке широм Европе изгубила 60 до 70 милиона КМ због негативних каматних стопа. Они сад хоће својом неспособношћу да доведу наше домаће банке да подижу њихове обавезне резерве и тиме да смање могућност
банака да своја средства пласирају реалном сектору и грађанима. Свугдје на свијету, осим у БиХ, Централна банка се активно укључила у помоћ привреди и грађанима. Не треба нама помоћ Централне банке за буџет али је нормално да се Централна банка укључи да помогне реалном сектору и грађанима. Зашто то нису урадили? А имају депозите који прелазе обавезне резерве. Ниједним својим потезом Централна банка није помогла привреди и својим грађанима“, каже премијер Вишковић питајући да ли је требао да задужи тај новац на домаћем тржишту?

- Питање је да ли домаће банке имају толико слободног новца да га могу пласирати. А посљедице би биле да не би имале више новца за привреду и грађане. Изласком на Лондонску берзу ми смо ослободили капитал домаћих банака да то могу пласирати у реални сектор и нашим грађанима. Ево, и да прихватим критику да нам је велика каматна стопа али то ради Република Српска да помогне својим грађанима и свом реалном сектору. Ми прихватамо ту већу каматну стопу да омогућимо нашим банкама да по повољнијој каматној стопи дају кредите нашим предузећима, фирмама и грађанима. Да ли је то злочин? Је ли то погрешно? Извините, мислим да није. Јесмо ли требали да обезбиједимо новац преко ММФ-а под политичким условима и да преносимо надлежности Републике Српске на ниво БиХ како бисмо добили новац?

Тачно је да је новац ММФ повољнији односно да су каматне стопе повољније. Република Српска није могла прихватити да нам се у економске ствари уплићу политичке одлуке. Ми смо послали и поруку да не зависимо од неких других а ти други су очекивали како ћемо економски, политички и финансијски да паднемо на кољена, па да их молимо, па да прихватимо њихове услове. Извините, направили сте грешку.

Спремни смо да разговарамо са представницима ММФ али на партнерским основама. Спремни смо да прихватимо све оне економске услове и реформе које се односе на економију и то одговорно тврдим. Али какве везе има ММФ са законом о гасовима или са законом о електронском потпису. Ми имамо свој законе и јел треба да то пренесемо на ниво БиХ? Не желимо, нећемо и не можемо. Зато смо нашли начина да обезбиједимо довољно средстава за неометано функционисање буџета.

Свим критичарима желим само да кажем да консултују мало струку и упитају стручњаке који знају више и од мене и од њих. Видјећете да ће вам све рећи да је то добар посао који је урадила Влада Републике Српске - закључио је премијер Радован Вишковић.