latinica  ћирилица
24/04/2021 |  20:46 ⇒ 20:47 | Аутор: СРНА

Босанска Крупа: Освештана спомен-плоча погинулим борцима

Спомен-плоча погинулим борцима 11. Крупске лаке пјешадијске бригаде Војске Републике Српске освештана је данас у порти храма Српске православне цркве у Горњим Петровићима, општина Босанска Крупа.
Бос.Крупа-  Освештана Спомен-плоча - Фото: СРНА
Бос.Крупа- Освештана Спомен-плочаФото: СРНА

Спомен-плочу је освештао парох Милош Црепуља.

Секретар Борачке организације Крупа на Уни Раде Милешевић рекао је Срни да је освештана спомен-плоча за 26 погинулих бораца из насеља Пучин, Залин и Горњи Петровићи.

Милешевић је рекао да су раније освештане спомен-плоче у храмовима у Радићу за 23 погинула борца, Врањској за 19 погинулих бораца и три цивилне жртве рата, Бенаковцу за шест погинулих бораца, Јасеници за 30 погинулих бораца и четири цивилне жртве рата и у Суваји за 33 погинула борца и четири цивилне жртве рата.

Он је навео да је у општини Крупа на Уни изграђено централно спомен-обиљежје за 310 погинулих бораца 11. Крупске лаке пјешадијске бригаде, гдје је и спомен-соба, те мјесна обиљежја у Хашанима, Доњем Дубовику, Малом Дубовику, Средњем Дубовику и Осретку.

Према његовим ријечима, сва обиљежја су подигнута уз подршку Министарства рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске и општине Крупа на Уни.

Малешевић је рекао да су свим погинулим борцима ове бригаде подигнути гробни споменици, те да је ресорно министарство помогло породицама погинулих бораца приликом израде гробних обиљежја.