latinica  ћирилица
25/04/2021 |  11:55 ⇒ 14:03 | Аутор: РТРС

Милан Радић - неуморни чувар шуме (ВИДЕО)

На магистралном путу Бијељина-Зворник у селу Главичице 73-годишњи Милан Радић неуморни је чувар шуме у пречнику од један километар, коју је прозвао парком "Свети Стефан".
Деда чувар шуме - Фото: РТРС
Деда чувар шумеФото: РТРС

Већ 12 година он уређује стазе, мостове, води рачуна о биљном и животињском свијету желећи да сачува чистоћу природе која се ничим не може купити.

Најљепше године живота Милан је провео радећи у Њемачкој гдје је видио како тамошње становништво несебично чува природу. Одмах након oдласка у пензију окупио је 70-так мјештана свог села Главичица и сусједног Бјелошевца да очисте шуму која је у власништву 30 породица. Избацили су велике количине смећа и тада формирали темеље парку "Свети Стефан".

Након прве велике акције само је још једном прије пет година Милан успио окупити десетак људи да му помогну у чишћењу шуме. 2012. године Градска управа у Бијељини му је помогла да направи пјешачку стазу у дужини од 600 метара. Направио је до сада осам мостића, а требало би најмање још три и љетниковац, за шта је имао малу помоћ добрих комшија. Тешко је наћи људе у данашњем времену који гаје љубав према здравој средини као што то ради Милан.

Опширније у прилогу: