latinica  ћирилица
26/04/2021 |  13:38 ⇒ 27/04/2021 | 07:45 | Аутор: РТРС

У Српску стигле руске вакцине (ВИДЕО)

У Републику Српску је стигло 25.000 доза вакцина Спутњик, намијењених за наставак имунизације становништва против ковид 19.
Нови контигент руских вакцина - Фото: РТРС
Нови контигент руских вакцинаФото: РТРС

Вакцине је у складишту предузећа "Крајинагруп" у Бањалуци дочекао министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић.

Шеранић je изјавио је да ће са 25.000 доза прве компоненте руске вакцине "Спутњик", која је данас допремљена у Бањалуку, бити настављена вакцинација лица старијих од 65 година.

Према Шеранићевим ријечима, тамо гдје се буде завршавала вакцинација ових лица, домови здравља ће преостале вакцине преусмјеравати на сљедеће категорије из плана вакцинације.

- Данас је стигло 25.000 доза прве компоненте и очекујемо другу компоненту. Добављач нас је обавијестио да је одобрено и 1.300 доза друге компоненте за ревакцинацију у Приједору, која би требало да буде испоручена до краја ове седмице - рекао је Шеранић новинарима приликом дочека новог контигента руских вакцина испред складишта предузећа "Крајина груп".

Шеранић је нагласио да Република Српска у наредној седмици очекује испоруку кинеских вакцина из донације компаније "Синофарм".

- Републици Српској ће припасти нешто више од 18.000 доза. Донације се реалузује, уз помоћ Амбасаде Кине у БиХ, а посредством Министарства цивилних послова у Савјету министара, које ће упитити вакцине према Агенцији за лијекове БиХ на потребну контролу - истакао је Шеранић.

Шеранић је напоменуо да се у мају очекује испорука одређене количине вакцина из пројекта Европске комисије, гдје би Републици Српској требало да припадне 16.000 доза вакцине "фајзер".

- Имамо најаву из "Ковакс" механизма да би у БиХ требало да стигне нешто више од 90.000 доза вакцина, од чега је 32.000 доза за Републику Српску. Чим прихватимо те вакцине и оне добију контроли налаз Агенције за лијекове, оне ће бити упућене према вакциналним центрима - објаснио је Шеранић.

Он је додао да је у Српској до сада вакцинисано више од 30.000 људи првом дозом вакцине, док је 3.000 особа вакцинисано и ревакцинисано у Србији.

- Нисмо задовољни брзином испоруке, али боримо се да што прије добијемо вакцине - напоменуо је Шеранић.

Најављених 1.300 доза друге компоненте руске вакцине, неопходне за ревакцинацију грађана у Приједору, стићи ће током ове седмице.

Извор: РТРС/СРНА