latinica  ћирилица
29/04/2021 |  08:03 ⇒ 10:28 | Аутор: СРНА

Бајден најавио инвестиције од 1,8 милијарди долара

Предсједник САД Џозеф Бајден обећао је у обраћању Конгресу нови инвестициони план од 1,8 милијарди долара, сарадњу са републиканцима и одговор на конкуренцију коју представља Кина.

Он је представио визију о додатним државним инвестицијама које ће финансирати богати и позвао републиканце да помогну у усвајању закона из бројних области, од пореске политике и реформе полиције до контроле оружја и имиграције.

Републиканци су углавном сједили у тишини током Бајденовог говора, а демократе су му апалудирале.

Нови предсједник, који је ступио на дужност у јануару, обећао је да ће повећати порезе корпорацијама и богатим Американцима и на тај начин помоћи да се финансира "План за америчке породице" вриједан 1,8 милијарди долара.

- Вријеме је да корпоративна Америка и најбогатијих један одсто Американаца плате поштено свој дио - само да плате поштено свој дио - рекао је Бајден.

Он је одржао говор пред око 200 посланика из редова демократа и републиканаца, осталих званичника и гостију у Представничком дому, иако је то била заједничка сједница оба дома Конгреса. Обим догађаја умањен је ове године због пандемије вируса корона.

Бајден је нагласио да је спреман да сарађује са посланицима са обје стране да би се постизали договори и додао да је у јануару наслиједио "земљу у кризи".

- Ово је најгора пандемија у посљедњих 100 година. Најгора економска криза од велике депресије. Највећи напад на нашу демократију од Грађанског рата - рекао је предсједник САД.

Бајден је указао на раст економије и успјех акције вакцинисања становништва и позвао Американце који се још нису вакцинисали да то учине.