latinica  ћирилица
29/04/2021 |  08:09 | Аутор: СРНА

Стевандић: Доношење измјена Закона о лијековима на добробит свих

Предсједавајући Српског клуба у Представничком дому парламента БиХ Ненад Стевандић рекао је да је на добробит грађана Републике Српске, али и Федерације БиХ и дистрикта Брчко усвојени приједлог којим је тражио доношење закључка да хитно буде израђен Приједлог измјена и допуна Закона о лијековима и медицинским средствима БиХ.
Ненад Стевандић - Фото: РТРС
Ненад СтевандићФото: РТРС

- Овај закључак могао је бити усвојен и много раније да је било добре воље. Беспотребно је изгубљено вријеме у борби за што брже активирање увезених вакцина - истакао је Стевандић.

Он је у саопштењу навео да је жалосно да је 10 посланика гласало против овог приједлога и да је шест било уздржано.

- Још жалосније да су у том учествовали посланици из Републике Српске - додао је Стевандић.

У саопштењу се подсјећа да је јуче на јучерашњој сједници усвојен Стевандићев приједлог којим је тражио доношење закључка којим Представнички дом парламентарна БиХ од Савјета министара и Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ тражи да хитно израде и у парламентарну процедуру упуте Приједлог измјена и допуна Закона о лијековима и медицинским средствима БиХ.

Такође, Стевандић је тражио и да буду усвојене одговарајуће измјене Правилника о поступку и начину давања дозволе за стављање лијека у промет с циљем омогућавања да се вакцине против вируса корона, чију су употребу претходно одобриле Европска агенција за лијекове или надлежне институције сусједних земаља, одмах могу ставити у употребу и на територији БиХ.

- Од укупно 35 присутних посланика 19 је гласало за, 10 против, а шест је било уздржано. Међу уздржани су били и посланици из Републике Српске Мирко Шаровић, Бранислав Бореновић и Мира Пекић - наводи се у саопштењу.