latinica  ћирилица
29/04/2021 |  08:39 ⇒ 11:25 | Аутор: РТРС

Зељковић: Трећа фаза вакцинације у другој седмици маја (ВИДЕО)

Директор Института за јавно здравство Републике Српске Бранислав Зељковић рекао је у Јутарњем програму наше телевизије да се у наредном периоду очекује убрзање процеса вакцинације у Српској.
Бранислав Зељковић - Фото: РТРС
Бранислав ЗељковићФото: РТРС

Он је рекао да је до сада вакцинисано више од 39.000 грађана првом дозом, а ревакцинисано скоро 20.000.

- Са количином вакцина које пристижу, очекујемо у наредном периоду убрзање процеса вакцинације. Задовољни смо бројем старијих од 65 који су се одазвали позиву на вакцинацију. Припремамо се за фазу три и очекујемо улазак у ту фазу у друој седмици маја - навео је Зељковић.

Он је истакао да током дана очекује налаз контролне лабораторије Агенције за лијекове и медицинска средства о руским вакцинама Спутњик, те да ће након тога вакцине бити распоређене на терен.

 - Ријеч је о 25.000 прве компоненте руске вакцине, а очекује се још 25.000 доза друге. Очекујемо и испоруку преко Ковакс механизма, конкретно Фајзер и Астра Зенека вакцина. Ових дана се завршава набавка кинеске вакцине Синофарм у количини од 160.000, а 50 одсто од тога очекујемо током сљедеће седмице - навео је Зељковић.

Када је ријеч о календару обавезне вакцинације, Зељковић је аплеовао на родитеље да на вријеме доведу дјецу на вакцинацију.

- Вакцине су омогућиле да се изборимо са неким од најтежих заразних болести у историји човјечанства. Самим тим, не смијемо дозволити могућност да се неке од тих болести врате и обавезан календар вакцинације има за циљ да заштити најмлађу и најосјетљивију популацију. С тога апелујем на родитеље да препознају значај вакцинације када говоримо о обавезном календару вакцинације, и да доведу дјецу на вријеме на вакцинацију и ревакцинацију - рекао је Зељковић.