latinica  ћирилица
29/04/2021 |  09:42 ⇒ 11:24 | Аутор: СРНА

Васкршња посланица патријарха Порфирија и владика СПЦ

Његова светост патријарх српски Порфирије и владике Српске православне цркве у Васкршњој посланици истакли су да је васкрсење Господа Исуса Христа највећи и непоновљив догађај у историји видљивог и невидљивог свијета, ново стварање, а за човјека ново рађање, те пожељели да овај празник сви дочекају и прославе у духовној радости и тјелесној крепости.
Патријарх српски Порфирије (Фото: Fah) -
Патријарх српски Порфирије (Фото: Fah)

У Васкршњој посланици се вјерни српски народ у Србији, дијаспори, као и у Републици Српској, БиХ, Црној Гори, гдје су у посебним неприликама и невољама и непрестаним духовним борбама, те у Сјеверној Македонији, Хрватској и Словенији позива на јединство, док се Срби на Косову и Метохији охрабрују да буду чврсти и постојани у вјери, нади и љубави.

Патријарх Порфирије и владике у посланици упућују молитве за љекаре и медицинско особље који ризикују животе да спасу обољеле од вируса корона, као и молитве за оздрављење свих обољелих од овог вируса, те за покој душа свих упокојених, уз позив да се поштују препоруке медицине.

- Позивамо вас, драга дјецо духовна, на радост Васкрсења како бисмо одагнали од себе тугу нашег живота, тугу која нас је, ево више од годину дана, притисла, тугу која се уселила у сваку пору нашег живота, тугу која је многе куће затворила. Устанимо, и веселимо се, и побједоносно кличимо једни другима: Христос васкрсе - истиче се у Васкршњој посланици.

У Васкршњој посланици упућен је радосни васкршњи поздрав "Христос васкрсе" свим Србима који живе широм свијета и који су далеко од својих огњишта, од завичаја, а често и од својих најрођенијих, уз поруку да треба да знају да њихова Светосавска црква непрестано брине о њима као нераскидивим дијеловима свог народа и живим удовима тије Цркве.

- Остављамо вам завјет, пред васкрслим Господом и светитељима Његовим, да чувате и јачате најприје наше унутарње црквено јединство, а онда и национално, језичко и културно јединство. Не допустите времену и приликама да вас подијеле и одвоје једне од других, а тиме и од Мајке цркве - истиче се у посланици СПЦ.

У тексту се напомиње да, и поред чињенице да су стално под одређеним притисцима, што међу њима изазива несугласице и расправе, Црква наводи да се моли васкрслом Господу да Срби у свијету у васкрслом Господу пронађу снагу за своје јединство и крепост за братску слогу.

- Апелујемо на вас да увијек пред собом имате дивне примјере вјере и родољубља наших дичних предака и наших великана који, живећи у далеком свијету, задивише свијет у лицу Тесле, Пупина и многих других. Будимо достојни насљедници њихових имена и њихових великих дјела, њиховог примјера и карактера - истакао је у Васкршњој посланици патријарх српски.

У посланици се наводи да се СПЦ данас посебно молитвено сјећа напаћене браће и сестара на Косову и Метохији, које посебно поздравља и охрабрује да буду чврсти и постојани у вјери, нади и љубави.

- Распети и васкрсли Христос Господ са вама је, драга дјецо духовна, синови и кћери Косова и Метохије. Са вама је и сав српски народ, са вама су сви православни народи свијета, са вама су сви правдољубиви и истинољубиви људи - наведено је Васкршњој посланици.

Патријарх Порфирије је у посланици истакао да можда ништа није тако силно ујединило православне хришћане свијета као Косово и Метохија, символ достојанства, части, праведне борбе за слободан живот на прадједовским огњиштима и отпора сили и неправди.

Поздрав "Христос васкрсе" упућен је и свим вјерујућим синовима и кћерима, како се наводи, поносне Црне Горе.

- Њима се посебно обраћамо - са вама су наша љубав и наше молитве, драга дјецо духовна, јер сте ви у посебним приликама, боље рећи неприликама и невољама, у непрестаним духовним борбама. Нека вам, као и досад, Васкрсли Господ Христос буде непоколебиви темељ ваше вјере, вашег јединства и заједништва са свом вашом браћом и сестрама како у Црној Гори тако и у Србији и широм свијета - истиче се у тексту.

У посланици се изражава жеља да их молитве и благослови великих угодника Божјих, светитеља и чудотвораца Василија Острошког, Петра Цетињског и свих светих прате и буду са њима у свим њиховим борбама за побједу Добра над злом, Љубави над мржњом, Јединства над подјелама, Светиње над мрзошћу духовне пустоши.

Срдачан поздрав је упућен и браћи и сестрама у Републици Српској и БиХ, у Хрватској, Словенији и Сјеверној Македонији.

- Не сумњамо да ћете ви, драга дјецо духовна, са својим архијерејима, свештеницима, монасима и монахињама велики празник Христова Васкрсења дочекати и прославити на најбољи могући начин, отворена срца према својим инославним или пак иноверним сусједима. Васкрсли Христос Господ нека буде са свима вама и са свим људима добре воље око вас - пише у Васкршњој посланици.

Патријарх Порфирије у посланици наводи да мисли и молитве свих ових дана "лете" ка свим болесним, а нарочито ка инфициранима вирусом корона, као и ка свим љекарима и медицинском особљу, који се самопрегорно, ризикујући и свој живот, боре да спасу обољеле од короне и других болести.

Уз напомену да је све народе свијета задесила ова опака и опасна болест изазвана невидљивим вирусом, у Васкршњој посланици се додаје да су се сви прошле године надали да ће зараза брзо проћи, али да, нажалост, не само да није прошла већ је и у овој години наставила да хара широм свијета.

- Данас се молимо за оздрављење свих обољелих, као и за покој душа свих упокојених. Поштујући препоруке медицине, сами себе, и једни друге, и сав живот свој Христу Богу предајмо - пише у Васкршњој посланици.

Најбитније је, наводи се у посланици, да познамо дубину и висину тајне Васкрсења, да у њу вјерујемо и њоме се спасавамо.

- Не допустимо да нам празник Васкрсења Христова буде празник обичаја, као што често чујемо, већ празник новог живота, нове наде, нове твари. Управо на такво славље и весеље позива нас Црква - напомиње се у посланици.

Са молитвеном жељом да Васкрс, празник над празницима, сви дочекају и прославе у духовној радости и тјелесној крепости, још једанпут СПЦ је у посланици поздравила најрадоснијим поздравом "Христос васкрсе".