latinica  ћирилица
29/04/2021 |  10:10 | Аутор: СРНА

Повећати буџет за развој филмске индустрије

Министарка просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић изјавила је да је, с циљем развоја филмске дјелатности у Српској, неопходно повећати буџет за развој филмске продукције и утврдити систем у оквиру којег би се средства трошила.

Тривићева је истакла да је то потребно учинити у складу са политиком у области културе и стратешким опредјељењем, имајући у виду дугорочне циљеве.

Она је оцијенила да ће оснивањем центра за развој и унапређивање кинематографије Републике Српске, Српска бити богатија за још једну републичку јавну установу која је од значаја за развој и унапређење кинематографског стваралаштва и комплементарних дјелатности.

- Када се успостави управљачка структура, утврдиће се акциони план за дугорочно и краткорочно дјеловање, а важан сегмент производње филмова су копродукције које подразумијевају пословну сарадњу продукција из различитих земаља - рекла је Тривићева за Глас Српске.

Према њеним ријечима, да би Српска остварила добре копродукције неопходно је да продуценти буду релевантни у европском филмском контексту.

- То подразумијева знање и креативност, те приступ јавним фондовима који уживају њихове колеге у региону. Важна је видљивост и присуство на међународном плану, гдје се издваја учешће у `Еуроимажу`, као највећем европском фонду за филм - навела је Тривићева.

Сматра да не треба занемарити ни чињеницу да су потенцијали којима располаже Република Српска у смислу ове дјелатности - потенцијалне филмске локације.

- То значи да је неопходно разматрање и развијање пословног окружења погодног за снимање филмова. Корист од таквог модела имали би, не само Република Српска, мјеста на којима ће се филмови снимати, домаћа филмска продукција, него и угоститељство и туризам, као и све друге гране привреде које учествују у пројектима - навела је Тривићева.

Према њеним ријечима, један од кључних корака у успостављању система биће измјена законских прописа у области кинематографије, а дефинисање правног оквира омогућиће несметан развој дјелатности и усклађивање са актуелним кретањима у региону и Европи.

Тривићева је рекла да се значај Центра за развој и унапређивање кинематографије Српске огледа у томе што ће подстицати развој и доприносити унапређењу кинематографског стваралаштва у Српској.

- То се односи на учешће у изради и спровођењу плана развоја кинематографије и комплементарних дјелатности, на допринос стварању сценаристичке грађе и презентацији домаће производње филмова у земљи и иностранству, као и допринос промоцији страних кинематографских дјела у Српској - рекла је Тривићева.

Она је напоменула да је неминовно да ће бити подржани филмови од значаја за Републику Српску са препознатим вриједностима, те да ће оснивањем Центра бити успостављен систем за препознавање филмских пројеката и идеја младих аутора.

- Важан сегмент представљају едукација, те подршка филмским фестивалима, што омогућује повезивање са филмским радницима и професионалцима на регионалном и међународном плану - рекла је Тривићева.