latinica  ћирилица
29/04/2021 |  10:54 ⇒ 12:38 | Аутор: РТРС

Пензиони систем стабилан захваљујући мјерама Владе Српске (ВИДЕО)

Пензиони систем у Републици Српској је стабилан захваљујући мјерама Владе Српске које се проводе од марта прошле године када је почела епидемија вируса корона, констатовано је на данашњој сједници Управног одбора Удружења пензионера Републике Српске.
Милић, Брдар и Милуновић на састанку - Фото: СРНА
Милић, Брдар и Милуновић на састанкуФото: СРНА

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић рекао је новинарима у паузи сједнице, која се одржава у Теслићу, да се стабилност пензионог система показала током прошле, али и у текућој години.

- Захваљујући мјерама Владе Републике Српске од марта мјесеца прошле године па до данас обезбиједили смо да се сачувају радна мјеста у Српској, а број оних који су запослени у односу на оне који су остали без посла већи је за око 2.600 лица - рекао је Милуновић.

Он истиче да је то омогућило уплату доприноса и пореза чиме је сачуван пензијско-инвалидски систем.

Милуновић је навео да је ове године извршено редовно усклађивање пензија у висини од три одсто, као и да је Влада Српске обезбиједила једнократну новчану помоћ за све пензионере од 50 и 80 КМ у зависности од износа пензије.

- Средства која су била потребна за ову исплату су 18.972.920 КМ - рекао је Милуновић, који је похвалио Фонд за пензијског и инвалидског осигурања /ПИО/ Српске, што је та средства корисницима дозначио у року од 48 часова.

Он је оцијенио да је ријеч о позитивном гесту Владе Српске.

Милуновић је најавио да ће и ове године, по трећи пут, бити обезбијеђена бањска рехабилитација за око 400 пензионера и да је за ту сврху Влада Српске издвојила 200.000 КМ.

Он каже да ће бити потписан споразум којим је предвиђено да се удружењима пензионера неограничено и без накнаде обезбиједе простори које већ користе, те да се разговори о томе приводе крају.