latinica  ћирилица
29/04/2021 |  11:33 | Аутор: СРНА

Патријарх Порфирије: Разни интереси учинили да се на Косово гледа као на бездушну територију

Његова светост патријарх српски Порфирије упозорио је да се око Косова и Метохије у овом тренутку преплићу разни интереси који "гледају на људе као на предмете, а на само Косово као на једну бездушну територију".
Патријарх српски Порфирије - Фото: Novosti.rs
Патријарх српски ПорфиријеФото: Novosti.rs

Српски патријарх је указао на важност да Срби и Албанци, који су вијековима живјели једни поред других, разговарају и да не морају да буду браћа, али да морају бити добре комшије.

Када је ријеч о темељном уговору који Српска православна црква ускоро треба да потпише са Владом Црне Горе, патријарх је напоменуо да је тема темељног уговора одавно постала политичко питање.

- И, нажалост, иако смо постигли консензус и договорили се о томе како би тај уговор требало да изгледа, он и даље остаје повод за политичке и политикантске спекулације - рекао је патријарх Порфирије за Радио "Београд 2".

Он је указао да су остварени неки контакти са Владом Црне Горе и да су постојала увјеравања да ту нема проблема, али да, колико је упознат, ниједан уговор никада није ишао на скупштинску расправу, нити је заправо био тема јавних расправа.

- Лично немам никакав проблем, ако је то принцип и ако тако треба да буде - нека буде, али ако није принцип и ако није правило, не видим зашто бисмо онда само уговор између СПЦ и било које државе проблематизовали до мере да он треба да буде тема посебних расправа, јер су то ствари једноставне - уговор регулише однос државе и Цркве, ставља се само један законски оквир - рекао је патријарх Порфирије.

Коментаришући чињеницу да су еколошке теме све присутније у јавности, патријарх је истакао да су сви одговорни, те да човјеков атак на природу као резултат има бумеранг од природе која му се сада свети.

- Суочени смо у овом тренутку са епидемијом која носи животе и коси све око себе. Паралелно с тим остају дубоки кратери психолошких поремећаја. Кад се сада сретнете са човеком не знате да ли ћете да се рукујете, смејете, не смејете, а камоли да се загрлите. Не знате колико да будете удаљени од њега, ако вам се случајно у свом немару мало приближи, у вама се већ буди страх, не знате да ли бисте га одгурнули, замолили да се удаљи - рекао је патријарх.

Патријарх српски је закључио да је човјек човјеку сада буквално вук и да је човјек - човјеку постао непријатељ, а не брат.