latinica  ћирилица
29/04/2021 |  11:36 ⇒ 11:52 | Аутор: СРНА

Фонд ПИО: Једнократна новчана помоћ дозначена у року од 48 часова

Фонд за пензијско и инвалидско осигурање Републике Српске за 48 часова је обрадио и дозначио једнократну новчану помоћ за 270.115 корисника овог права уочи наступајућих празника, изјавио је директор Фонда Младен Милић.
Бањалука (Фото: Горан Шурлан/РАС Србија) -
Бањалука (Фото: Горан Шурлан/РАС Србија)

Милић је појаснио да је ријеч о процедури као код обрачуна једне пензије.

- Ми смо, захваљујући ресорном министарству и Министарству финансија Републике Српске, у уторак /27. априла/, између 12.00 и 13.00 часова извршили дознаку средстава свим комерцијалним банкама у Српској, укључујући НЛБ као нашу кореспондентну банку која врши исплату у 32 земље - изјавио је новинарима Милић током паузе састанка Управног одбора Удружења пензионера Републике Српске који се одржава у Теслићу.

Према његовим ријечима, исти дан је "Поштама Српске" дозначено око 560.000 КМ и оне данас окончавају исплату.

- Надам се да ће данас до краја радног времена све и један пензионер који живи на територији Републике Српске добити своја средства, а јуче је то већ било у Србији, Хрватској, Словенији. Сада исплаћујемо и пензионерима у Русији, Украјини, Египту као новим државама које су потписале међудржавне споразуме о социјалном осигурању са БиХ - појаснио је Милић.

Он је навео податак да је од почетка године преминуло близу 6.000 корисника права на пензију, а да је годинама прије пандемије вируса корона просјечна мјесечна смртност пензионера била око 1.000.

- У просјеку у прва четири мјесеца имамо по 1.463 смртна случаја, до 1.782 колико смо имали у јануару - прецизирао је Милић.

Он је упутио апел грађанима, а поготово младима, да поштују епидемиолошке мјере.

Данашњем састанку Управног одбора Удружења пензионера Републике Српске, који се одржава у хотелу "Кардијал" у Теслићу, присуствује и министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић.