latinica  ћирилица
29/04/2021 |  11:51 ⇒ 14:40 | Аутор: СРНА

Додик: Дејтонски споразум је један, не постоји никакав ретроградни

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик истакао је да за Републику Српску не постоји други Дејтонски споразум и да не би требало да постоји ни за амбасадора САД у БиХ Ерика Нелсона, чија држава је напорно радила да дође управо до тога што он зове ретроградним.
Милорад Додик (Фото: Танјуг) - Фото: ТАНЈУГ
Милорад Додик (Фото: Танјуг)Фото: ТАНЈУГ

- Да смо се сви држали изворног текста Дејтонског споразума БиХ би данас затварала поглавља на свом европском путу, а не би била у чекаоници за кандидатски статус - изјавио је Додик Срни упитан да прокоментарише Нелсонов ауторски текст у којем је навео да поједини политичари желе да се врате "на ретроградни 'изворни Дејтон'".

Додик је рекао да је неспорна улога САД у посредовању и креирању Дејтонског мировног споразума којим је завршен рат, али и успостављен политички систем којим је у БиХ легализована нова унутрашња организација, према којој је, како и сам Устав каже, БиХ састављена од два ентитета и три конститутивна народа.

То што је парафирано у Дејтону, касније потписано у Паризу, истакао је Додик, била је мјера онога на шта је Република Српска пристала да потпише све анексе тог Споразума.

- Зато прилично неспретно и острашћено звучи кованица коју користи амбасадор Нелсон о ретроградном изворном Дејтону, јер Дејтонски споразум је један и њега су потписале све стране у БиХ уз посредовање САД - оцијенио је српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ.

Он је појаснио да разговори о будућности БиХ, које иницира Република Српска, управо служе истом циљу о којем амбасадор Нелсон говори, а то је - како да дођемо до договора на питање каква држава ће задовољити потребе сва три конституитвна народа.

- Ово нису деведесете, овдје нико не позива на сукобе, позив из Републике Серпске је позив на дијалог, који је у БиХ замро у доброј мјери захваљујући мијешању страних дипломата којима смо пожељели добродошлицу, али им нисмо дали мандат да уређују наше животе како они мисле да треба да изгледају. Амбасадор Нелсон не би смио да говори у име грађана БиХ, што неријетко чини, јер му мандат за то нису дали грађани - указао је Додик.

Он је истакао да је Република Српска у вријеме пандемије обезбиједила лијечење за све своје грађане, ниједан пацијент није остао без потребне његе, а у току је процес вакцинације, о чему свједоче сви, па и Нелсон.

Додик је рекао да је то све урађено захваљујући чињеници да је та област, према Дејтонском споразуму, у надлежности ентитета, које амбасадор Нелсон гледа као препреку нашем развоју и борби са проблемима.

- Примједбе око "пуњења џепова" од стране домаћих политичара, које произлазе из пера амбасадора Нелсона, излазе из оквира добре дипломатске праксе и доказују управо наше тврдње да су стране дипломате у БиХ преузеле улогу домаћих политичких актера, без изборног легитимитета. Такав иступ у било којој другој држави свијета сваког амбасадора би довео у незавидну позицију, али БиХ очигледно ни за амбасадора Нелсона није довољно озбиљна држава ако он тако безбрижно износи тако тешке квалификације - нагласио је Додик.

Он је поручио да Република Српска остаје посвећена миру, развоју и дијалогу са свима у БиХ и неће одустати од настојања да до договора дође не са САД, већ са својим комшијама Бошњацима и Хрватима, са којима ћемо или поред којих наставити живот и нагласио да би амбасадор Нелсон требало да се радује сваком дијалогу и договору домаћих политичара.