latinica  ћирилица
29/04/2021 |  12:16 ⇒ 12:16 | Аутор: СРНА

Броћета: Српска не заборавља општине са српском већином

Најава да ће Влада Републике Српске донирати вакцине општинама Дрвар, Купрес, Гламоч, Петровац и Грахово у Федерацији БиХ још је један показатељ да Српска не заборавља општине са српском већином у ФБиХ, рекао је Срни делегат српског народа у Дому народа федералног Парламента Горан Броћета.
Горан Броћета - Фото: РТРС
Горан БроћетаФото: РТРС

- Актуелна власт Републике Српске у континуитету помаже наш народ у Федерацији заједно са Србијом и за све што чине дугујемо велику захвалност, јер тиме доказују да Срби у ФБиХ нису заборављени - истакао је Броћета.

Он је навео да је ФБиХ, као и у многим другим случајевима, заказала и код набавке вакцина.

- Имамо ситуацију да се готово никако не набављају вакцине у ФБиХ, поготово не за општине у којима живи српско становништво. Колико знамо дошло је само стотињак доза у општине Дрвар и Грахово и то од оних вакцина које је Србија донирала БиХ - навео је Броћета.

Он се нада да ће ових дана бити измијењена одлука којом би сви борци имали право на једнократну новчану помоћ, коју је донијела Влада Републике Српске, и да ће она бити додијељена и борцима који тренутно не бораве на подручју Српске.

- Већ имамо најаве да ће то бити ријешено у скорије вријеме тако да ће и борци који су стварали Републику Српску, а тренутно живе у Федерацији БиХ имати иста права као и борци у Српској - рекао је Броћета.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је Срни да ће Влада донирати вакцине општинама у ФБиХ са већинским српским становништвом - Дрвар, Купрес, Гламоч, Петровац и Грахово.

- Влада Републике Српске већ је донирала вакцине за Брчко и Мостар, а након васкршњих празника вакцине ће бити дониране и овим општинама у ФБиХ у складу са исказаним потребама - истакао је Вишковић.

Агенција за лијекове БиХ данас би требало да изда дозволу за употребу 25.000 вакцина Спутњик које су у Српску стигле почетком седмице.