latinica  ћирилица
29/04/2021 |  12:25 ⇒ 12:26 | Аутор: СРНА

Брдар: Захвалност Влади за једнократну помоћ

Вршилац дужности предсједника Удружења пензионера Републике Српске Слободан Брдар захвалио је Влади Српске за додијељену једнократну новчану помоћ поводом 1. маја и Васкрса, иако је Удружење није тражило имајући у виду да је помоћ потребнија члановима борачких организација и људима који се боре против епидемије вируса корона.
Слободан Брдар - Фото: РТРС
Слободан БрдарФото: РТРС

Брдар је рекао да пензионери дијеле судбину свог народа, међу којима има оних који много теже живе од пензионерске популације, издвојивши незапослене борце одбрамбено-отаџбинског рата старије од 60 година.

- Поставља се питање да ли је 50 КМ или 100 КМ довољно пензионерима. Удружење пензионера кроз своје дугогодишње расправе о материјално-социјалном положају увијек каже да пензионерима није доста када би се стоодсто подигле пензије, али у систему у којем има око 270.000 пензионера има и 115.000 бораца одбрамбено-отаџбинског рата који су стварали Републику Српску - изјавио је Брдар новинарима у Теслићу у паузи сједнице Управног одбора Удружења пензионера Републике Српске.

Он је истакао да је разочаран што постоје и они који би вољели да пензионери наруше систем институција власти, што би било непримјерено.

Брдар је поручио да треба имати шири поглед на живот и цијенити да није све у новцу.

- Посебно желим да истакнем да Удружење пензионера Српске, иако је учествовало у контактима прије него што ће се десити ова ванредна помоћ и са предсједником Владе /Радованом Вишковићем/ и са предсједницом Републике Српске /Жељком Цвијановић/, није ни тражило ову једнократну помоћ - рекао је Брдар.

Он појашњава да средства нису тражена из обзира према људима који су због пандемије вируса корона даноноћно у болницима и пружају помоћ грађанима, првенствено пензионерима.

- Нама је драго што су нас се сјетили, а не због износа који дају, а посебно што средства нисмо ни тражили и утолико су дража и добро ће нам доћи - рекао је Брдар.

Брдар, који долази у име Удружења из Приједора, рекао је да је смртност пензионера повећана за 30 одсто, да је прошле године било 700 умрлих чланова, те да је тај проценат и већи с обзиром на то да сви пензионери нису уједно и чланови Удружења.

Он је навео да средствима од чланарине нису у могућности исплатити трошкове сахрана.

Брдар је рекао да на данашњој редовној сједници Управног одбора Удружења пензионера Српске, која се одржава у Теслићу, разматрају извјештај о раду за прошлу годину, финансијски извјештај, те програм рада за ову годину, као и друге теме од важности за ову категорију лица, укључујући могућност бањске рехабилитације.

Сједници су присуствовали министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић и директор Фонда за пензијско-инвалидско осигурање Српске Младен Милић.