latinica  ћирилица
29/04/2021 |  12:40 ⇒ 12:52 | Аутор: РТРС

Влада ће наставити да подржава "Ер Србију"

Предсједница Владе Републике Србије Ана Брнабић поручила је данас да ће Влада наставити да пружа подршку националној авио-компанији, која је подржала Србију у најтежим тренуцима током 2020. године и довозила наше грађане из иностранства, медицинску опрему и вакцине.
Свечани испраћај новог авиона Ер Србије на лет за Њујорк (Фото: Инстаграм/Ана Брнабић) -
Свечани испраћај новог авиона Ер Србије на лет за Њујорк (Фото: Инстаграм/Ана Брнабић)

Брнабић је, заједно са министром грађевинарства, саобраћаја и инфаструктуре Томиславом Момировићем, министарком трговине, туризма и телекомуникација Татјаном Матић, директором "Ер Србије" Данканом Нејсмитом и амбасадором САД у Србији Ентонијем Годфријем, присуствовала свечаном испраћају новог авиона компаније „Ер Србија“ ербас А330–200, са ликом Николе Тесле, на први лет за Њујорк.

Она је истакла да се поноси националном авио-компанијом Србије, којој је исказала захвалност због свега што је урадила у једној од најтежих година за човјечанство од Другог свјетског рата.

      View this post on Instagram

A post shared by Ana Brnabić (@anabrnabic)

"Ер Србија" је, како је подсјетила, током прошле године евакуационим и репатријационим летовима вратила 10.310 грађана Србије који су били заглављени на аеродромима широм свијета, када су стали путнички летови.

Ми смо тада могли да се ослонимо на нашу националну авио-компанију, која је довозила и спасавала наше грађане и туристе, указала је премијерка и напоменула да је "Ер Србија" помогла и страним држављанима да се врате у своје земље и тиме послала најљепшу слику Србије у свијет.

Према њеним ријечима, лик Николе Тесле на новом авиону симболизује шта Србија данас јесте и шта ће бити у будућности – обједињена снага иновација, памети, упорности, талента и образовања.

Она је данас једна од земаља побједница и зато што је имала "Ер Србију" када је било најтеже, оцијенила је предсједница Владе и подсјетила на то да наша држава због тога није морала да чека друге авио-компаније како би допремила медицинску опрему и вакцине које је набавила.

"Ер Србија" је пуно значила током 2020. и 2021. Поносимо се вама и бићемо ту да вас подржимо, јер сте ви подржали све нас, докторе и грађане у најтежим временима, нагласила је предсједница Владе.

Она је, одговарајући на питање новинара за дугове "Ер Србије" и колико ће лет за Њујорк бити економски исплатив, поновила да је ова компанија спасила наше грађане током ковид кризе и да је поносна на сву подршку коју је Влада обезијбедила за српског авио-превозника.

Уколико буде требало, пружићемо и сву осталу подршку која је потребна, поручила је Брнабић и додала да се подразумијева поштовање принципа слободне конкуренције и ССП-а који имамо са ЕУ када је реч о ограничењима у вези са државном помоћи.

Према њеним ријечима, све остало што је потребно за националног авио-превозника, Влада Србије ће урадити.

Нови "ербас А330-200" са ликом и именом чувеног српског научника Николе Тесле је свој јединствени изглед добио у Шенону, у Ирској.