latinica  ћирилица
29/04/2021 |  12:47 ⇒ 12:51 | Аутор: sputniknews.com

Шокантна изјава америчког амбасадора: Гријешите, Никола Тесла је Американац

Амбасадор САД у Београду Ентони Годфри изјавио је данас да је, према његовом мишљењу, познати научник и геније Никола Тесла - Американац.
Ентони Годфри (фото: Tanjug / Dragan Kujundžić) -
Ентони Годфри (фото: Tanjug / Dragan Kujundžić)

Годфри је на свечаном испраћају новог авиона Ер Србије ербас А330 са ликом Николе Тесле на први лет за Њујорк рекао да се овдје људи најлакше наљуте када чују од других да је Тесла њихов по рођењу и да у томе гријеше и једни и други.

- Знам да је Србе најлакше наљутити ако други кажу да је Никола Тесла њихов по рођењу! Жао ми је, али гријешите и једни и други, по мом мишљењу - он је Американац! Не по рођењу него по свом избору - казао је амерички амбасадор, који је новом авиону у флоти Ер Србије пожелио срећан пут и миран лет.

- Прије него што ме гађате поквареним јајима подсјетићу да смо ми Американци поносни на насљеднике у САД било да имају јапанске, мексичке, српске коријене. Исто важи и за Николу Теслу, који је поштовао америчко држављанство али никада није негирао да је у срцу Србин - додао је Годфри.

Навео је и да је Тесла симбол иновације, истрајности, значаја обнове и нових почетака, као и односа САД и Србије.

Он је додао да он лично има низ имена и приједлога ко би све могао да се нађе на репу неког од авиона флоте Ер Србије - Пупин, Чарлс Симић, Марина Абрамович, а о кошаркашима из Србије, рекао је, да и не говори.

Премијерка Србије Ана Брнабић реаговала је на те ријечи америчког амбасадора и кроз смијех прокоментарисала да је амбасадор био на ивици “озбиљног дипломатског инцидента“ који је избјегнут.