latinica  ћирилица
29/04/2021 |  15:36 | Аутор: СРНА

РАК: У 2020. години изречено 67 мјера од чега је 15 новчаних казни

Регулаторна агенција за комуникације објавила је извјештај према којем је у прошлој години изречено укупно 67 извршних мјера по основу утврђеног кршења релевантних одредби примјењивих правила и кодекса из области емитовања и изборних правила, као и техничких параметара дозволе за пружање АВМ услуга у земаљској радиодифузији, од чега су у 15 случајева изречене новчане казне у укупном износу од 55.000 КМ.
РАК - Фото: РТРС
РАКФото: РТРС

Из РАК-а је саопштено да је током прошле године изречено 47 писаних и два усмена упозорења, а поступка против носилаца дозволе обустављен је у четири случаја.

Током извјештајног периода утврђено је 12 кршења Кодекса о аудиовизуелним медијским услугама и медијским услугама радија, два кршења Кодекса о комерцијалним комуникацијама, шест кршења одредби правила и прописа који се односе на програмске услове дозволе за емитовање и три кршења одредби правила које се односи на услове дозволе за дистрибуцију.

Утврђено је и седам кршења одредби Поглавља 16 Изборног закона БиХ и одредби Правилника о медијском представљању политичких субјеката у периоду од дана расписивања избора до дана одржавања избора, и 36 кршења правила и прописа у области техничких параметара дозволе за пружање АВМ услуга и медијских услуга радија који услуге пружају путем земаљске радиодифузије.

РАК ће наставити да прати поштовање прописаних правила и прописа, те предузимати мјере у складу са релевантним прописима, у циљу заштите интереса крајњих корисника у области аудиовизуелних медијских услуга и услуга радија.