latinica  ћирилица
29/04/2021 |  17:39 ⇒ 30/04/2021 | 09:12 | Аутор: СРНА

Амбасада Русије: Палмеров сигнал Бошњацима да праве "велику БиХ"? (ВИДЕО)

Амбасада Русије у БиХ је у реаговању на изјаве појединих америчких званичника напоменула да се на Балкану, када се говори о нечему великом, мисли управо на прекрајање граница, те да је зато веома занимљива констатација специјалног изасланика Стејт департмента за западни Балкан Метјуа Палмера да САД подржавају креирање "велике БиХ".
Амбасада Русије у БиХ -
Амбасада Русије у БиХ

- Са занимањем смо се упознали о изјавама специјалног изасланика америчког Стејт департмента за западни Балкан Палмера и амбасадора САД у БиХ Нелсона. Према Палмеру - и очигледно је да није само он тог мишљења - за све невоље БиХ крива је Русија. Такве закључке можемо коментарисати једино реченицом Сергеја Лаврова: "Добро је што нас још нису окривили за убиство Франца Фердинанда" - саопштено је из Амбасаде Русије.

У саопштењу се указује на, наведено је, врло занимљиву констатацију Палмера да САД подржавају креирање "велике БиХ".

- Примијетили смо и омашку у говору. Али у балканским условима омашке се обично не примјећују. Када се овдје говори о нечем великом, мисли се управо на прекрајање граница. Изразит примјер су покушаји да се створи "велика Албанија" - наводи се у реаговању Амбасаде Русије у БиХ.

У саопштењу Амбасаде Русије се питају - неће ли алегорија изасланика америчког Стејт департмента за западни Балкан Палмера постати сигнал за Бошњаке који живе у Србији, Црној Гори, покрајини Косово, Сјеверној Македонији, Хрватској и Словенији да је дошло вријеме за стварање "велике БиХ"?

- Кад је ријеч већ изговорена... Такође су занимљиве изјаве амбасадора Нелсона. Колико се сјећамо, недавно је говорио о "песници" Русије, док Америка пријатељски пружа руку. Сада колега проглашава Дејтон "ретроградним" /занима нас шта би на то рекао "творац изворног Дејтона" Ричард Холбрук/, па одмах истиче да су санкције на столу! И због чега? Због кршења Дејтона /изворног или модификованог?/ и "корупције"! - пише у саопштењу.

Из Амбасаде Русије наводе да испада да су у пријатељској песници /руци/ ипак санкције, за сваки случај.

- Управо као што је у познатој америчкој изреци: "Више можете постићи с лијепом ријечју и пиштољем, него само с лијепом ријечју" - додаје се у саопштењу.

Амерички амбасадор Ерик Нелсон јуче је навео да су САД забринуте понашањем политичара у БиХ због "дестабилизовања Дејтонског мировног споразума и корупције", те да их на столу чекају спремне санкције.

Специјални изасланик Стејт департмента за западни Балкан Палмер навео је да САД не подржавају ни "велику Србију", ни "велику Хрватску", нити "велику Албанију".

- Оно што подржавамо је "велика БиХ" - рекао је Палмер, додајући да не узима за озбиљно нон-пејпер јер нико неће да каже да је аутор тог документа.

Што се тиче Русије, Палмер је за Н1 рекао да је сасвим јасно да она ради на поткопавању стабилности и територијалног интегритета БиХ.

- Она ради и на поткопавању стабилности цијелог западног Балкана. Ради на промоцији неповјерења и сукоба - додао је Палмер.