latinica  ћирилица
29/04/2021 |  18:26 ⇒ 20:31 | Аутор: РТРС

Ко је сковао тајни план за Космет? (ВИДЕО)

Да ли је тајни план за Космет стигао из Њемачке или Холандије?
Нон пејпер Космет - Фото: РТРС
Нон пејпер КосметФото: РТРС

Да ли је приједлог да сјеверни дио Космета добије статус сличан Јужном Тиролу?

За предсједника Србије Александра Вучића документ који незванично рјешава питање Косова, није никакав компромис, јер иако нуди неке ситне ствари, заправо тражи оно што Србија не може да учини, да призна Косово!

Ко је написао посљедњи нон-пејпер, документ без заглавља и потписа и с којим циљем, најважнија су питања у региону. Посљедњи документ прекраја однос Србије и њене јужне покрајине, а Београд пажљиво анализира документ, рекао је предсједник Србије.

- Плашим се да је објављивање овог нон-пејпера била смишљена стратегија у одређеним круговима који су по питању Косова и Метохије много ближи ставовима Приштине него ставовима Београда - навео је Вучић.

Да документ није тек празна прича, потврђује извјестилац Европске уније за Косово, Виола фон Крамон, која сматра да дио који се односи на сјеверно Косово подсјећа на модел јужног Тирола и да то, каже, није лоша идеја.

- Оно што је предложено у том документу (нон пејперу) изгледа као статус Јужног Тирола у Италији који је ријешио билатералне проблеме између Италије и Аустрије. То може бити успјешан модел, али мора бити персонализован, узимајући у обзир специфичности ситуације на Косову - истакао је Фон Крамон.

Ипак, поновно скретање пажње на питање Косова не значи да су Албанци у истој позицији као и прије 13 година, сматра бивши српски дипломата, Огњен Прибићевић.

- Али то вријеме, ја то зовем моментум, за албанску страну је давно прошао, а зашто је прошао?! Баш зато што су ишли са оваквим, не вјерујем ни да је њихов папир, значи захтјевима – нама све, Србима ништа. Е па не може тако. Тако нигдје не може! - категоричан је Прибићевић.

Поједини медији тврде да је документ осмислила Ангелина Ајхорст, холандски дипломата и извршни директор Европске службе за спољне послове за Европу и Азију.

Да је у питању жена, тврди и српски предсједник, међутим након објављивања имена, Вучић каже да је сигуран то није писала Ајхорст.

Одговори на питања ко стоји иза документа и који је циљ, да се прави хаос или да се постави оквир за нови разговор, ријешили би много тога, кажу из Србије.

- Па није га правила сигурно једна особа, али могуће је да је изашло из кабинета Ангелине, али могуће је исто тако да је изашло из кабинета из фирме госпође Олбрајт. У сваком случају ради се о некоме ко изузетно добро познаје регион и ко дуго година уназад анализира комплетно стање - сматра Драган Човић, предсједник ХДЗ БиХ.

Према свему судећи, на сцени је убрзавање процеса, јер прављење квази-државе није успјело, каже Човић.

Оно што је сигурно, након појављивања и првог и другог документа, јесте да је рјешавање националних питања у региону поново на столу међународне дипломатије.