latinica  ћирилица
29/04/2021 |  19:04 ⇒ 20:18 | Аутор: РТРС

Узурпирање српске имовине у Илиџи (ВИДЕО)

Српској породици Стијепић из илиџанског насеља Раковица, због изградње аутопута, узурпирана је имовина.
Узурпирање српске имовине - Фото: РТРС
Узурпирање српске имовинеФото: РТРС

И поред правоснажне пресуде није омогућена потпуна експропријација њихове имовине. Док извођач, Евроасфалт данима покушава да настави радове, Стјиепићи бране своју имовину.

Јутрос је и полиција стала у њихову заштиту.

Правна битка Стијепића трајала је дуже од деценије.

Прву су добили 2018. године у тужби "Аутоцеста Федерације", против федералне геодетске управе.

Ова друга и даље траје јер општина Илиџа није спровела пресуду о експропријацији.

Иако му је рјешењем Суда забрањено Евроасфалт наставио је радове.

- Ми позовемо полицију, полиција дође, они престану са радом, полиција оде, они наставе, тако да смо ми у задњих 10-15  дана, дан и ноћ овдје. Синоћ су нам послали заштитарску агенцију да нам кажу да ће јутрос у 8.00 ући у наш посјед и да ће они обезбједити Евроасфалту да прође кроз наше имање - каже Слађан Стијепић, син сувласнице имовине Душанке Стијепић.

 

- Да ли могу тако да раде? Ми имамо судске пресуде на својој страни, имамо право, држава се обавезала да ће штитити моја људска и грађанска права и ја то од њих очекујем - додао је Миодраг Стијепић, сувласник имања породице Стијепић.

Нема одговора из општине Илиџа зашто правоснажна пресуда није спроведена. Из Аутоцеста ФБиХ нуде сљедећи одговор:

Првобитним пројектом је било предвиђено да се изврши експропријације свега 28 метара квадратиних спорне парцеле у сврху изградње ЛОТ 3Б саобраћајнице, међутим, детаљном анализом утврђено је да нема потребе експроприсати ових 28 метара квадратних, те се у потпуности одустало од приједлога за експропријацију, што корисник експропријације према Закону о експропријацији апсолутно има право учинити.

Осим што су због досадашњих радова три стамбена објекта Стијепића оштећени живот у кућама на 10-так метара од аутопута неће бити могућ. Узурпирана је и имовина комшија Бошњака.

Да ли ће се реаговати на данашњи налог из Министарства за људска права и избјеглице.

- Јутрос покушао ступити у контакт са начелником општине Илиџа, међутим, остао је оглушен - навео је Милош Лучић, министар за људска права и избјеглице у Савјету министара БиХ.

Већина породице Стијепић морала је у подстанаре у Источно Сарајево.

Поручују неће одустати од своје имовине.