latinica  ћирилица
29/04/2021 |  19:07 ⇒ 20:00 | Аутор: РТРС

За запошљавање бораца издвојено 19,8 милиона марака (ВИДЕО)

Управни одбор Завода за запошљавање одобрио је измјене Акционог плана запошљавања и самозапошљавања борачких категорија којим су због велике заинтересованости за седам милиона марака увећана средства. Умјесто 12, 2 милиона марака биће издвојено 19, 8 милиона.
Новац - Фото: илустрација
НовацФото: илустрација

Колико подстицај за самозапошљавање може помоћи да неко покрене приватни посао говори Свјетлана Рогић Ђерман. Дијете је погинулог борца. Прошле године у Бањалуци отворила је козметички салон. Од Владе Српске добила је 8.000 марака финансијске подршке. Тај новац добро јој је дошао да опреми салон.

- Купила сам опрему. Пола је била та помоћ, пола сам ја финансирала. Али без ових средстава не би могла да отворим - наглашава Свјетлана Рогић Ђерман.

Ове године за финансијску подршку по Програму запошљавања и самозапошљавања борачких категорија првобитно је планирано 300 лица, али се јавило 1.441 од којих је 1.332 испунило услове. Остали су већ раније користили средства. Они који имају право на подстицаје добиће по 10.000 марака.

- Већ од уторка би могли да приступимо доношењу одлуке, а након тих одлука потписивању уговора, а након тога исплати средстава - поручио је Душко Милуновић, министар рада и борачко инвалидксе заштите.

Мирослав Вујчић, директор Завода за запошљавање Републике Српске, истакао је да одобрено 10.000 КМ. 

- Тај износ ће се исплаћивати у двије транше. Прва 70 одсто, а друга 30 у сљедећој години - каже Вујичић.

За овај мањи дио, из буџета сљедеће године је планирано да буде издвојено четири милиона марака. Акциони план запошљавања обухвата подстицаје за послодавце који запосле дјецу погинулих бораца, приправнике са високом стручном спремом.
- Ми смо послодавцима доставили списак са образовном структуром те дјеце - додао је Милуновић, а на његове ријечи надовезао се и Вујичић:

- Њих укупно има 300 на евиденцији Завода и овим смањићемо за 77 - нагласио је Вујичић.

Акционим планом запошљавања и самозапошљавања биће запослено 4.188 лица. Поређења ради, то је 20 одсто од укупног броја оних који су на евиденцији незапослених.