latinica  ћирилица
29/04/2021 |  19:25 ⇒ 20:53 | Аутор: РТРС

Ђокић: Српска ушла у динамичан циклус развоја енергетског сектора

Република Српска ушла је у динамичан циклус развоја енергетског сектора, рекао је министар енергетике и рударства Петар Ђокић. Он је подсјетио да је Стратегијом развоја овог сектора до 2030 године, планирано да буде инвестирано око 11 милијарди марака, а да је до сада остварено милијарду 700 милиона марака инвестиција.
Петар Ђокић на Радију Српске - Фото: РТРС
Петар Ђокић на Радију СрпскеФото: РТРС

Гостујући у емисији "Отворено речено" нашег Радија  Републике Српске он је рекао да би у другом дијелу маја требало би да почну радови на изградњи Хидроелектране Бук Бијела коју ће заједно градити Електропривреде Србије и Републике Српске.

- Наш план је да у другом дијелу маја почну физички радови и врше се интензивне препреме да они почну.Ми очекујемо да ћемо пронаћи потребна финансијска средства за овај пројекат у наредном периоду. Очекујем да ако почнемо сада у мају да би хидрелектрана могла за три и по године да буде изграђена - истакао је Ђокић.

Министар је навео да су од 2015 отварањем радова на изградњи тунела од 11 километа почели радови и на ХЕ Дабар. Укупна финансијска вриједност је око 661 милион марака. Он је рекао да је до сада у тај објекат уложено 120 милиона и да се сада приступа другој фази , а то је уговарање радова на изградњи свих енергетских објеката.

 - У наредних неколико дана ће бити финализован и дио активности око потписивања финансијског уговора. ЕКСИМ банка- кинеска државна банкаће финансирати изградњу ХЕ Дабар – овај преостали дио - рекао је он.

Говорећи о новом закону о електричној енергији министар Ђокић је навео да он нема везе са приватизацијом електропривреде и да се њиме жели либерализовати тржиште. Зато се ради и реформа Електропривреде Српске. Већ су одвојене дјелатности производње, дистрибуције и снабдијевања.

Од првог маја електричну енергију ће наплаћивати Дирекција за јавно снабдијевање.

- Ништа се неће промјенити, грађани не треба да буду забринути да то мјења вриједност њихових рачуна. Биће само потребно да се потпишу нови уговори, да се прође административна процедура и ништа друго - појаснио је Ђокић за Радио Српске.

Министар је поново потврдио да се још увијек не размишља о поскупљењу електриче енергије за домаћинства.