latinica  ћирилица
29/04/2021 |  21:33 ⇒ 30/04/2021 | 09:12 | Аутор: РТРС

Милатовић за РТРС: Туристи из Српске добродошли у Црну Гору (ВИДЕО)

Сада су границе отворене, и сви су нам доброшли. Чекамо туристе из Републике Српске, поручио је за Печат Јаков Милатовић, министар економског развоја Црне Горе.
Јаков Милатовић - Фото: РТРС
Јаков МилатовићФото: РТРС

У свјетлу прве званичне посјете делегације Владе Црне Горе Републици Српској, Милатовић каже: Наша два народа заслужују много бољу сарадњу него што је то било ранијих година, и то је намјера и политика премијера Здравка Кривокапића.

- Између осталог, да оваквим посјетама  дамо нови импулс и динамику нашим односима. У Влади Црне Горе,  Република Српска има искреног партнера и пријатеља, а све у интересу наших грађана - нагласио је Милатовић.

Он наглашава да је у разговору са највишим званичницима Српске отворено неколико значајних тема, које су биле занемарене у ранијем периоду.  

- Једна од најзначајних јесте да што више повежемо Бањалуку са Црном Гором, вјероватно чартер летом, да ли са Тивтом или Подгорицом, и да то претворимо у стварност. Ту су и путни правци који вежу Српску и Црну Гору и нису у најбољем стању, али желимо да их обновимо, и да се са ријечи пређе на дјела. Преговарамо о откупу путарине на путном правцу између Требиња и Херцег Новог, и то ће биће реализовано прије почетка туристичке сезоне. Исто тако желимо да нам граница буде заједничка, дакле један прелаз. Да нам грађани не стоје два пута у реду. Желимо бржи проток људи и робе и то је наш циљ - амбициозно је најавио Милатовић.

Претходна власт затворила је Црну Гору када је кренула пандемија, прошле године, што се веома негативно одразило на економију ове медитеранске државе.  

- Нерационална одлука, која је вјероватно била политички мотивисана. Затворили су граници према сусједима у региону, прије свега БиХ и Србији, и промет од туризма је пао за 85 одсто у односу на 2019. годину. Црна Гора је због тога доживјела највећи економски пад у Европи, али и свијету. Не постоји ники други разлог, осим политичке одлуке - тврди Милатовић.

Како сада наглашава, дувају потпуно неки нови вјетрови и са оптимизмом се чека нова туристичка сезона.

- Додатни оптимизам је подгријан и стабилном епидемиолошком ситуацијом. Имунизовано је до сада око 40.000 људи, што је око 10 одсто од укупног броја одраслог становништва, а следеће седмице стиже још 200.000 доза, што значи да ћемо у том таласу вакцинисати 100.000 људи, и надамо се веома доброј туристичкој сезони - закључио је Јаков Милатовић, министар економског развоја Црне Горе.