latinica  ћирилица
30/04/2021 |  08:25 ⇒ 11:02 | Аутор: СРНА

Тегелтија: Заборавити на популистичке иницијативе, фокусирати се на инвестиције

Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија рекао је да у другој половини године очекује, на првом мјесту, успоравање пандемије, што у највећој мјери зависи од поштовања епидемиолошких мјера и брзине вакцинације, те да ће преовладати разум и да ће се сви озбиљно фокусирати на озбиљна питања и инвестиције, а заборавити на популистичке иницијативе.
Зоран Тегелтија - Фото: СРНА
Зоран ТегелтијаФото: СРНА

На питање шта је био циљ интерпелације коју је дио посланика из опозиције на нивоу БиХ упутио у парламент и на основу које се дискутовано о раду Савјета министара, Тегелтија је за Глас Српске изјавио да је циљ био промовисање одређених политика без озбиљних материјала.

- Савјет министара ће наставити да ради свој посао, без обзира што из опозиције стално покушавају да праве атмосферу да нас оптужују за све што се није направило у БиХ, а мјесто за рјешавање многих проблема нисмо ми већ други нивои власти, имајући у виду уставну улогу Савјета министара - појаснио је Тегелтија.

Говорећи о буџету заједничких институција БиХ, Тегелтија је подсјетио да је Нацрт буџета усвојен у Савјету министара и нагласио да је веома тешко било пронаћи начин за уштеде, јер су велике већ направљене и у прошлогодишњем финансијском оквиру.

Он сматра да ће буџет проћи све процедуре и да ће све бити завршено до краја другог квартала.

- Нацрт је усвојен на вријеме у Савјету министара, са довољно простора да буде усвојен у Предсједништву и парламенту. Иако смо очекивали, тај посао није завршен до краја априла, још је у Предсједништву, а нема захтјева за корекцијама. Вјерујем да ће неће бити потребе за новом одлуком о привременом финансирању, иако можемо провести читаву годину на том виду финансирања - истакао је Тегелтија.

Говорећи о изјави српског члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика да неће бити буџета док не буду прихваћени захтјеви пољопривредника који траже заштиту домаће производње, Тегелтија је рекао да је противник условљавања било које врсте, али, нажалост, показало се да је, у неким ситуацијама, то готово немогуће избјећи.

- Треба одвојено третирати буџет и приједлог одлуке о заштитним мјерама домаће пољопривредне производње коју је припремио Савјет министара и који је два пута био предложен на сједницама, а није усвојен. Надам се да ћемо избјећи ситуацију условљавања буџета подршком пољопривредницима јер су и једно и друго потребни БиХ. Мислим да ће преовладати разум и схватање колико је погођена пољопривредна производња, да треба заштиту - појаснио је предсједавајући Савјета министара.

Он је додао да тренутно, нажалост, једина подршка за одлуку која третира ту помоћ долази од министара из Републике Српске и ресорног министарства Владе Српске.

- Надам се да ћемо у наредних десетак, петнаест дана доћи до компромиса, усвојити и буџет и одлуку за помоћ пољопривредницима у БиХ - рекао је Тегелтија.

Коментаришући изјаве појединаца да је он један од криваца јер вакцине против вируса корона не стижу у омјеру који је очекиван, предсједавајући Савјета министара је рекао да је то покушај да пребацивањем одговорности на Савјет буде прикривена неодговорност и неуспјех задужених за тај процес.

- Савјет министара од успостављања никада се није бавио набавком вакцина за било које вирусно обољење, а сваке године се увозе вакцине за те намјене. Закони која третирају ту област нису у надлежности заједничких институција, већ ентитета и Брчко дистрикта. Покушај да се са једне тачке проблем пренесе на Савјет министара је, у медијском смислу, имао и неке успјехе, али сви који знају како то изгледа свјесни су да није одговорност на Савјету министара - истакао је Тегелтија.

Он је навео да је у БиХ дошло 232.000 доза, од чега 67.000 доза кроз набавке Републике Српске, а остале посредством Савјета министара или кроз механизам Ковакс или кроз међународну помоћ.

- Важно је да су ентитети схватили да је одговорност на њима и да набаве додатне дозе изван онога што је Савјет министара обезбиједио кроз различите системе, а од те брзине зависиће и брзина вакцинације. Посредством Савјета министара до краја другог квартала биће набављена велика количина вакцина у односу на то што имамо, а ако набави и Влада ФБиХ, моћи ћемо да задовољимо наше потребе - појаснио је Тегелтија.

На питање да ли су иницијативе о потреби смањења ПДВ-а у БиХ, које су поново актулеизоване, реалне или популистичке, Тегелтија је рекао да политичари када год остану без тема, враћају се ПДВ-у.

- Повећавали би и смањивали стопе, уводили нулту стопу, опорезивали игре на срећу и томе слично. Закон о ПДВ-у је системски закон који не може подлијегати брзим интервенцијама, да не кажем брзоплетим. Управни одбор Управе за индиректно опорезивање БиХ је припремио озбиљне измјене закона о ПДВ-у и ускоро ће се наћи у парламентарној процедури. Све ове популистичке иницијативе за измјене ПДВ-а тешко могу да буду подржане у Управном одбору УИО, али и у парламенту - констатовао је Тегелтија.

Говорећи о блокадама када је ријеч о заједничким пројектима Српске и Србије, посебно оних енергетских у сливу Дрине, Тегелтија је рекао да је сваки покушај блокаде инвестиционог пројекта погрешан.

- У овом моменту нема блокаде. То су покушаји политичких блокада и обесхрабривање оних који желе да реализују те пројекте. Позивам све да било који инвестициони пројекат, било из области енергетике или неки други, покушамо да заједнички радимо са нашим сусједима на истоку и западу. Ови покушаји блокаде, сигуран сам, кратко ће трајати, а велики енергетски пројекти ће доћи на ред и бити завршени - закључио је предсједавајући Савјета министара.