latinica  ћирилица
30/04/2021 |  08:30 ⇒ 10:25 | Аутор: СРНА

Шеранић: Слиједи вакцинација полиције, медија, професора

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић поручио је да се завршава друга фаза вакцинисања против вируса корона и да је на реду трећа која обухвата раднике који обављају јавне функције - полицију, медијске и академске раднике, наставнике, професоре.
Ален Шеранић (Фото: Влада Републике Српске) -
Ален Шеранић (Фото: Влада Републике Српске)

- Република Српска укупно располаже са 110.000 доза, од којих је 90.000 доза вакцина које смо платили и које су нам дошле кроз уговор који Институт за јавно здравство има са добављачем Крајина групом. Говоримо о вакцини Спутњик, односно неких 75.000 доза - рекао је Шеранић.

Он је додао да је 15.000 доза стигло кроз Ковакс већ у марту, 7.000 вакцина компаније Фајзер и нешто више од 8.000 доза вакцине Астра Зенека.

Према његовим ријечима, то је количина вакцина коју је Српска платила, која се налази у Републици Српској и која је употријебљена, као и 20.000 вакцина које су стигле из донације Владе Србије.

- Што се тиче процеса имунизације, задовољан сам, а што се тиче испоруке вакцине коју смо платили нисам. Домови здравља добро обављају процес имунизације сходно количини вакцина које имамо - рекао је Шеранић синоћ за АТВ.

Што се тиче набавке кинеске вакцине, он каже да се очекује 80.000 доза у наредној седмици, затим 16.000 вакцина из пројекта "ЕУ фор Хелп" које су плаћене и поред тога Ковакс механизам 32.000 доза које би требале стићи у Републику Српску.

- Ми смо крајем децембра уплатили износ за Републику Српску, око седам милиона марака за 400.000 доза. Али, због проблема испоруке у цијелом свијету и кроз Ковакс механизам нисмо успјели добити вакцине које су биле предодређене за нас - рекао је Шеранић.

Он је напоменуо да је процес набавке вакцине изузетно тежак и дуготрајан јер се много времена потроши на договоре, будући да се морају испунити одређени услови у складу са законом у самој земљи.

- Вакцинација је добровољна, нисмо размишљали о обавезном увођењу вакцинације, али генерално, по мени, то је свакако највеће достигнуће човјечанства. Сваком вакцином коју примите бићете заштићени и свака вакцина која дође је квалитетна и ефикасна, а дозволите љекарима да одлуче у разговору са вама која је најбоља за вас - поручио је Шеранић.