latinica  ћирилица
30/04/2021 |  08:50 ⇒ 08:51 | Аутор: СРНА

Рудари сутра излазе на протест

Самостални синдикат радника рудника Федерације БиХ, поводом обиљежавања 1. маја - Међународног празника рада, сутра ће у Сарајеву организовати протест, како би исказао незадовољство због изузетно тешког положаја радника.
Рудари (илустрација) - Фото: СРНА
Рудари (илустрација)Фото: СРНА

Из овог синдиката су истакли да је ријеч о мирном окупљању чланова из свих седам синдикалних организација, чланица Самосталног синдиката радника рудника ФБиХ, под слоганом "Не неправедном и нехуманом реструктуисању рудника угља у саставу Концерна Електропривреда БиХ".

Протест ће бити одржан на платоу Жељезничке станице у Сарајеву са почетком у 9.00 часова, одакле ће учесници мирном шетњом у колони кренути ка згради Владе ФБиХ, преносе федерални медији.

Циљ протеста је јавно исказивање незадовољства радника из сектора рударства у ФБиХ изузетно тешким положајем у којем се налазе и активности овог синдиката на спречавању умањења материјалних права радника и опстанку радних мјеста.

Из Синдиката указују на проблеме у сектору рударства у ФБиХ, те дешавања у вези са усвајањем нових правилника о систематизацији радних мјеста која се директно тичу опстанка више хиљада радних мјеста.

Протестни марш сутра ће у Сарајеву организовати и Синдикат радника трговине и услужних дјелатности БиХ под слоганом "И гроб, и роб! Шта нам још спремате?", чији је циљ да се укаже на изразито лош положај радника запослених у овом сектору.

Због поштовања епидемиолошких мјера, марш ће бити организован као протестна вожња улицама Сарајева, уз заустављања пред тржним центрима.