latinica  ћирилица
30/04/2021 |  09:56 | Аутор: СРНА

Бошњаци ако желе очувати БиХ, онда је вријеме за договоре

Бошњаци ако желе очувати БиХ како не би доживјела судбину бивших заједница, онда је вријеме за договоре, а Хрвати су партнери са којима се може разговарати у БиХ, рекао је предсједник ХДЗ БиХ Драган Човић.
Драган Човић - Фото: РТРС
Драган ЧовићФото: РТРС

Човић је истакао да је увјерен да ће бошњачка страна учинити да се ФБиХ трансформише као доминантно ентитет Бошњака у врло практичном смислу.

- Биће нам свима лакше када прихватимо формулу равноправности трију народа - рекао је Човић за Вечерњи лист, издање за БиХ, и додао да је бошњачка страна свјесна опасности потеза које повлачи.

Поручио је да БиХ има своју будућност и да његов оптимизам није пресушио, али уз уважавање равноправности трију конститутивних народа.

Говорећи о измјенама Изборног закона, Човић је рекао да ХДЗ тражи измјене о начину бирања Дома народа и Предсједништва БиХ кроз легитимно представљање.

- То можемо ријешити тако да измијенимо Изборни закон уз ограничене измјене Устава ако би измјене ишле у том смјеру - рекао је он.

Човић је најавио да ће послије васкршњих празника бити одржани састанци, којима би се, уз званичнике САД и ЕУ, придружили представници међународних организација које могу правно помоћи.

- Очекујем да је реално током маја усагласити оно што је могуће. Наш став је јасан. Тражимо отклањање свих облика дискриминације - поручио је Човић.