latinica  ћирилица
30/04/2021 |  12:43 ⇒ 12:44 | Аутор: СРНА

Пашалић: Задруге су најбољи вид организације пољопривредника

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић изјавио је данас да су задруге најбољи вид организовања пољопривредних произвођача, јер располажу већом количином производа, постају препознатљиви на тржишту и лакше долазе до репоматеријала.
Борис Пашалић - Фото: РТРС
Борис ПашалићФото: РТРС

Пашалић је рекао новинарима приликом обиласка пластеника пољопривредног газдинства Драшка Башића из Пољопривредне задруге "Плодови Слатине" из Горњих Кадињана, општина Лакташи, да је задруга добар начин организације овдашњих повртлара и да је ресорно министарство помогло путем ИПАД-а програма.

- Обезбијеђено је око 80.000 КМ за набавку пластеника, амбалаже, за маректинг, а исто толико новца су обезбиједили локална заједница и произвођачи. Први пут у пољопривредним апотекама имамо пласман саднице парадајза и паприке, а то су овдашњи производи и крајњи циљ је да помогнемо произвођачима да пласирају препознатљиви слатински парадајз - навео је Пашалић.

Он је додао да постоји интерес код још већег броја лица да приступе овој задрузи, а да ће Министарство помагати и редовним премијама које имају повртлари.

Пашалић је подсјетио да је износ за капиталне инвестиције у пољопривреди, које Влада Српске улаже, око 17 милиона КМ, а да произвођачи још издвајају више од 40 милиона КМ.

Он је додао да Министарство настоји да премија буде мања за оне врсте гдје је цијена виша, а веће премије тамо гдје је дошло до пада тржишних цијена како би произвођачима био компензован губитак.

Према његовим ријечима, прољећна сјетва у Српској се одвија у зависности од регије.

- У Семберији је мање-више сјетва кукуруза завршена, а кренула је и сјетва соје. У Крајини, Лијевче пољу, зависно од парцела, сјетва кукуруза је у току. Сјетва је била прекидана падавинама, а пред нама је фино вријеме и биће завршена како треба, још смо у агро-роковима - додао је Пашалић.

Начелник општине Лакташи Мирослав Бојић рекао је да у општинском буџету постоје редовна средства за подстицаје пољопривредним произвођачима и да у посљедње двије-три године општина подстиче пољопривредне произвођаче из свих области.

- Ми смо пољопривредна општина и усмјерење нам је на подршци пољопривредницима и имамо одличну сарадњу са ресорним министарсвом. Ове године је на располагању око 250.000 КМ директних подстицајних средстава - навео је Бојић.

Он је додао да су ту и одређена намјенска средстава, као што је 230.000 на годишњем нивоу од претварања пољопривредног у грађевинско земљиште, а која се усмјеравају за подршку пољопривреди.

Драшко Башић, који је и директор задруге "Плодови Слатине", рекао је да је ове године први пут почела производња расада који је направљен од хибрида паприке, парадајза и краставца који ће на тржиште бити пласирани путем пољопривредних апотека са којима ова задруга има договор.

Он је навео да је у плану је ширење задруге, као и изградња објекта за прераду и паковање парадајза.

- Само поднебље, пошто немамо једног од главних штетника парадајза, значи и знатно редукован број третмана парадајза на минимум, а налазимо се на брежуљкастом терену па су пластеници постављени тако да је повећано провјетравање, што смањује број болести - нагласио је Башић.

Он је рекао да је у плану и брендирање и заштита слатинског парадајза јер је "здрав, добар и укусан производ".