latinica  ћирилица
30/04/2021 |  12:56 ⇒ 12:57 | Аутор: СРНА

Обиљежено 29 година од страдања прве жртве у граду на Сани

У Приједору је данас обиљежено 29 година од погибије двадесетогодишњег полицајца Раденка Ђапе из Горњег Јеловца, прве жртве у граду на Сани у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату.
Приједор - сјећање - Фото: СРНА
Приједор - сјећањеФото: СРНА

Тим поводом служен је помен и положени су вијенци код спомен-плоче у Козарској улици.

Предсједник градске Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Здравка Карлица рекла је да је за овај злочин нико није одговарао, те да је више него јасно да су прве жртве у Приједору били Срби.

- Кад убију полицајца у неким другим земљама онда се то зове тероризам. Раденко је био полицајац, кренуо на посао и свирепо убијен, а до данас нико није одговарао. Годинама причамо исту причу да се суди само Србима, а да Бошњаци не одговарају - рекла је Карлица.

Она је нагласила да је тиме велика неправда нанесена према српских жртвама у БиХ и да ће "Божија казна стићи све оне који су тако радили".

Потпредсједник градске Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Славиша Књегињић рекао је да је пуцањ у Ђапу био пуцањ у мир, јер је тај немили догађај означио почетак рата у граду на Сани.

- Данас је 12 година како смо поставили спомен- плочу нашем првом погинулим суграђанину, а тужилаштво и суд нису се покренули са мјеста. Једноставно српске жртве се, као и обично, не помињу - рекао је он.

Кнегињић каже да ће они и даље помињати, опомињати и да ће ваљда једном доћи вријеме када ће правда стићи одговорне за свирепо убиство Ђапе, које је проузроковало све немиле догађаје у Приједору који су касније услиједили.

Градоначелник Приједора Далибор Павловић изјавио је да је на овом мјесту прије 29 година страдао један невин млади човјек који је обављао свој посао.

- Овдје смо дошли да одамо почаст том невино страдалом младом човјеку и да не заборавимо и опоменемо да се овако нешто у нашем граду више никад не понови. Задатак свих нас младих људи који нисмо учествовали у рату је да све наше жртве не заборавимо и да укажемо на значај и помен на датуме када су настрадали - поручио је Павловић.

Вијенце на спомен-плочу положили су чланови породице, делегације Градске управе, Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила чланови борачких организација и других удружења, те пријатељи и мјештани Горњег Јеловца.

Раденко Ђапа убијен је у ноћи између 30. априла и 1. маја 1992. године.